Svenskt skattesystem står inför förändring

Det svenska skattesystemet är under förvandling. För inte så länge sedan var skattesystemet ett enda stort lapptäcke, med många kryphål. Efter skattereformen för 10 år sedan har det blivit enklare och nu är det dags för nästa förändring, säger Per-Olof Edin, som leder en stor utredning.
- Det har hänt väldigt mycket som har förändrat föutsättningarna, säger Per-Olof Edin. Internationalisering, globalisering och ny teknik gör att det finns anledning att se över om vi ska gförändra något i det svenska sättet att ta ut skatter om vi ser det 10-15 år framåt. Var ska pengarna tas? Per-Olof Edin leder något så föga upphetsande som skattebasutredningen, men det finns en del dramatik under skalet. Det handlar nämligen om vad internationaliseringen betyder för svenska skattebaser och framtida skattestruktur. Alltså var pengarna ska tas och hur. Då handlar det om att komma längre än dom tre ''F'' som hittills har styrt skatteuttaget, nämligen fastigheter, föda och folk. Olika skattesatser i grannländer skapar förutsättningar för att jämföra priser och välfärd och på sikt blir alla skatter lika i alla länder, åtminstone i teorin. ny teknik minskar kontrollmöjlighet Ur svensk skattesynvinkel är frågan om det blir de andra som närmar sig Sverige, eller tvärtom. Ny teknik skapar större möjligheter till handel mellan länder och också mindre kontrollmöjligheter för myndigheterna. Den svarta sektorn är betydande i alla länder, i Sverige något under det genomsnittliga Europa, men ändå stor även här. En av utredningens experter hävdar rent av att om man började från noll idag skulle skattesystemet se mycket annorlunda ut. Skatten skulle tas ut på pengaflöden, eller konsumtion, inte inkomster.
Tommy Fredriksson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".