Sparkad HSB-chef i miljonsvindel i Malmö

En miljonsvindel inom HSB Malmö utreds nu av ekobrottsmyndigheten i Malmö. En tidigare chef i HSB och förre vd:n Johnny Örbäck är misstänkta för grov trolöshet mot huvudman. En mäklare är också misstänkt för medhjälp till brott.

Enligt kammaråklagare Lars Olsson är det en stor härva.

– Ja, det får man säga. Den är stor på det sättet att det rör sig om rätt mycket pengar. Det är totalt tre misstänkta och på det sättet är den begränsdad, säger åklagaren Lars Olsson.

Var har pengarna tagit vägen?

– En stor del av pengarna har gått till bolag i Luxemburg och en del av pengarna har stannat kvar i Sverige, säger han.

Mer än 40 miljoner kronor misstänks ha försvunnit från HSB Malmö i samband med fastighetsaffärer åren 2000 till 2002. Vem den slutliga mottagaren är vet inte utredarna i nuläget.

En tidigare chef i HSB är anhållen misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och senast på torsdag måste åklagaren besluta om mannen skall häktas.

Åtal inom månader
Det var i somras som Ekobrottsmyndigheten inledde utredningen, efter att skattemyndigheten granskat en rad HSB-affärer.

Inom ett par månader tror åklagaren att han kan besluta om åtal.

Straffskalan för grov trolöshet mot huvudman är fängelse i minst sex månader och maximalt sex år.

– Det är med bestörtning jag som nyvald ordförande i HSB Malmös styrelse tar emot informationen från Ekobrottsmyndigheten, säger Alf Gustafsson, styrelseordförande i HSB Malmö.

Sparkad vd granskas
Den tidigare vd:n Johnny Örbäck har varit mycket omtalad i samband med bygget av Turning Torso. Han fick sparken efter att kostnaderna skenat iväg, men bor i en lägenhet högt upp i skyskrapan.

Exakt vilket ansvar Johnny Örbäck har i den aktuella miljonhärvan vill åklagaren Lars Olsson inte gå in på.

– Jag vill inte gå in på det i detalj, men jag kan säga så mycket som att han var vd under den här tiden och har ett övergripande ansvar. Han har också satt sin namnteckning på en hel del av de handlingar som är föremål för granskning, säger kammaråklagare Lars Olsson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".