Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Maten dyrare än i EU - billigast i Norden

Billigast i Norden.

Matpriserna i Sverige sjunker något men är fortfarande betydligt högre än i många länder i Europa, enligt en rapport från Konkurrensverket.

En förklaring till de höga svenska matpriserna är svårigheten att öppna nya matbutiker.

– Vi tycker att de svenska hushållen kunde få mer över genom att få tillgång till billigare matvaror, säger Claes Norgren som är generaldirektör på Konkurrensverket.

Betalar vi för mycket för maten i Sverige?

– Ja, det tycker jag. Vi kan genom att skärpa konkurrensen få lägre priser.

Rapporten, som presenteras gemensamt av Konkurrensverken i de nordiska länderna, visar att matpriserna i Norden fortfarande är höga.

I Sverige har matpriset visserligen sjunkit med drygt en procent det senaste året, men maten är väsentligt dyrare än många andra europeiska länder.

Billigast i Norden
Priserna ligger tolv procent över EU-genomsnittet.

Jämfört med de övriga nordiska länderna är de svenska matpriserna inte särskilt höga.

Konkurrensverket föreslår nu att konkurrensen på dagligvarumarknaden skärps. Bland annat vill man att det ska bli lättare att få tillstånd att öppna nya butiker och att leverantörer inte ska få stängas ute från butikshyllorna.

Ökad konkurrens
När de stora kedjorna, som Coop och Ica, lanserar egna varumärken hårdnar kampen om hyllplatserna.

Enligt Claes Norgren har de nya lågpriskedjorna betydelse för lägre matpriser.

– Jag tror de spelar en stor roll eftersom de introducerar ett aktivt inslag av konkurrens på marknaden. Tillträdet av nya lågprisaktörer, som vi fått i Sverige, är väldigt viktig. I Tyskland och i en del länder på kontinenten är inslaget av lågprisaktörer mycket större. Jag tror att ett sådant inslag i Sverige skulle sänka priserna, säger Claes Norgren.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".