EU tillåter lagring av samtal och e-post

Europaparlamentet har röstat ja till gemensamma EU-regler för att lagra mobilsamtal och e-post. Parlamentet bekräftar därmed den överenskommelse som EU:s justitieministrar redan gjort.

Parlamentet applåderade när förslaget med stöd av de två största grupperna, socialister och konservativa, röstats igenom.

Dagens omröstning innebär att det förslag Sverige tillsammans med Storbritannien, Irland och Frankrike är en av initiativtagarna till, nu är i hamn.

Gemensamma regler
Det betyder att EU nu får gemensamma regler för vem som talat med vem på mobiltelefon och när detta skedde. Samma sak gäller för e-post. Innehållet får inte lagras.

Uppgifterna ska sparas i minst sex månader, men enskilda länder kan bestämma sig för längre lagringstider.

Mest extrem när det gäller lagring är Polen som vill lagra uppgifterna femton år. Försöker Polen genomföra detta kommer det med all säkerhet att bli en juridisk prövning som går ut på om en sådan lång lagringstid bryter mot mänskliga rättigheter.

En förändring som kommit med på slutet gäller misslyckade samtal, alltså samtal där någon ringt fel eller ingen svarat. Enligt tidigare förslag skulle sådana samtal inte registreras. Nu blir det frivilligt för länderna att registrera den typen av samtal.

Att Europaparlamentet nu är överens med EU:s justitieministrar innebär att parlamentet får medinflytande och att beslut i den här frågan kommer att tas med majoritet.

Irland tycker att detta är fel och anser att parlamentet inte har att göra med frågor som gäller terroristbekämpning och enskilda länders säkerhet. Eventuellt kommer Irland att pröva frågan i EG-domstolen.

Lagändring i Sverige
I Sverige måste regeringen göra lagförändringar. Det är oklart om det blir en helt ny lag eller separata förändringar.En förändring är att operatöterna i Sverige idag ofta lagrar uppgifterna frivilligt. I framtiden krävs det en särskild lag.

Sammantaget är onsdagens beslut i Europaparlamentet en seger för svenske justitieminstern Tomas Bodström som hela tiden mycket hårt drivit på för ett beslut.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".