Stockholms biskop inför rätta

På måndagen ställdes biskop Caroline Krook inför rätta i Stockholms tingsrätt misstänkt för tjänstefel. Caroline Krook åtalas för tjänstefel, på grund av att hon vägrat lämna ut offentliga handlingar i form av brev från prästerna i hennes stift. Kammarrätten har konstaterat att breven är offentliga, men Caroline Krook anser inte att hon kunde göra på annat sätt än hon gjort.
– Breven innehåller så pass mycket av personliga ting och också det som snuddar vid självavård och som är givit i förtroende till mig att det var omöjligt att lämna ut dem, säger Caroline Krook. Det var 1999 innan Svenska kyrkan lämnade staten som en journalist fick stöd av kammarrätten att brev från omkring 350 präster i Stockholms stift var offentliga och skulle lämnas ut. Caroline Krook hade bett prästerna att skriva personliga brev till henne och berätta hur de hade det på arbetet. Breven skulle ligga till underlag för hennes ämbetsberättelse. När kammarrätten slog fast att breven var offentliga och skulle lämnas ut valde biskop Caroline Krook skicka tillbaka breven till prästerna. De brev som var anonyma förstörde hon. Därmed begick Caroline Krook tjänstefel enligt Justitieombudsmannen som beslutade sig för att hon skulle åtalas. Men Caroline Krooks agerande uppskattades av prästerna och på måndagen fanns ett hundratal personer från Stockholms stift att stötta henne. Åklagaren yrkade på att Caroline Krook ska dömas till böter. Dom i målet faller 17 juni.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista