Miljoner barn är utstötta och osynliga

Flera hundra miljoner barn runt om i världen utsätts för exploatering, övergrepp eller negligeras av samhället. När FN:s barnfond, Unicef, presenterade sin årliga rapport om tillståndet för världens barn så är det dessa, de utstötta och de osynliga barnens villkor som Unicef vill uppmärksamma.

Björn Ljungqvist är chef för Unicef i Etiopien, ett av världens fattigaste länder.

– Vi ser till att vi inte glömmer bort alla hundratals miljoner barn runtom i världen som faktiskt är utstötta och osynliga. Det är så hemskt att glömma av dem när vi pratar om stora pengar och stora utvecklingsmål, säger han.

Har det med fattigdom att göra?

– Det har definitivt med fattigdom att göra.

Flera hundra miljoner barn runt om i världen går inte i skola, saknar sjukvård, kan inte äta sig mätta, och många är helt rättslösa.

Här är ett axplock fakta om barn i världen från Unicefs rapport:

  • Tiotals miljoner barn lever på gatan
  • Över en miljon barn sitter i fängelser av olika slag
  • Över åtta miljoner barn tvingas arbeta mer eller mindre som slavar.
  • Nästan två miljoner barn används i sexhandel

Listan kan dessvärre göras mycket lång.

Björn Ljungqvist är chef för Unicef i Etiopien. Etiopien är ett av världens fattigaste länder, dessutom ett av de största av de fattigaste länderna. 40 miljoner etiopier är under 18 år. 15 miljoner är under fem år!

Så här berättar Björn Ljungqvist om vad som väntar ett nyfött barn i Etiopien.

– Han eller hon kommer att ha det svårt i början, för mamman är kanske sjuk eller undernärd och det innebär att barnet föds undernärd med stora risker för sin överlevnad under de första månaderna.

– Sen blir det skolgång och fortfarande är det ungefär en tredjedel som aldrig börjar skolan. För flickorna kommer problemet tidigt att de gifts bort i unga år. Då tas de ur skolan och får i stort sett börja ett liv som vuxen kvinna.

I hur unga år?

- Sex till tio år i vissa delar av landet. I andra delar av landet sker något som kallas Marriage by abduction. Att de gifts bort genom att de blir bortrövade. Det låter spännande men det är det inte.

– Det innebär att om en kille inte får den han vill gömmer han sig bakom en buske med sina kompisar. Sen när hon kommer och ska hämta vatten hoppar han på och våldtar henne. Sen kan han få henne ganska billigt, för det är ingen annan som vill ha henne. Det är naturligtvis ett fruktansvärt övergrepp, säger Björn Ljungqvist, chef för Unicef i Etiopien.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".