1 av 2
På Hong Kongs gator hålls högljudda protester mot WTO.
2 av 2
Protester utanför möteslokalen.

Låst läge i WTO-förhandlingar

Det kärvar i förhandlingarna på Världhandelsorganisationen WTO:s möte i Hongkong. Stora block som EU och USA är oense både med varandra och med grupper som representerar utvecklingsländer om hur världshandeln ska bli friare och om stöd till fattiga länder.

Stora block som EU och USA är oense sinsemellan och med grupper som representerar utvecklingsländer.

Amerikanske chefsdelegaten Rob Portman fnös åt uppgifterna om ett gräl mellan USA och EU. Men samtidigt sa han att det är EU som nu bromsar förhandlingarna vid WTO-mötet.

EU verkar ovilligt att ytterligare minska sina jordbrukssubventioner och importtullar.

Ansvar vilar på utvecklingsländer
Näringsminister Tomas Östros i den svenska delegationen säger att än så länge är läget låst vid förhandlingarna här på WTO-mötet, och att ett tungt ansvar nu vilar också på ett antal utvecklingsländer.

– Så fort vi får ett intressant bud från Brasilien och Indien kommer vi som är för frihandel inom unionen att jobba hårt för att unionen också ska ta initiativ, säger Tomas Östros.

Vad säger det dig att länder som Indien och Brasilien fått en så viktig roll?

– Det är intressant, det säger en hel del om världsutvecklingen, och det är en väldig skillnad på bara några få år. Indien, Kina, Brasilien, Sydafrika har blivit stora viktiga aktörer med mycket tunga delegationer. Det gör att hela maktbalansen förändras i den här typen av politiska sammanhang, säger Tomas Östros.

EU är angeläget om att länder som Indien ska häva till exempel sitt förbud för utländska företag att öppna varuhuskedjor i Indien.

Utanför möteslokalen fortsätter protestaktioner. Särskilt sydkoreanska bondeaktivister stångas med polisen och försöker bryta igenom barrikaderna.

Gatuprotester
Polisen svarar med batongslag och med att spruta pepparvätska på aktivisterna. Hittills har ingen skadats allvarligt i vad som ibland liknar ett stycke välregisserad gatuteater.

Hongkongs medier rapporterar ingående om bataljen som om det vore ett sportevenmang. Bevakningen av gatuprotesterna får betydligt mer utrymme än vad de kostymklädda delegaterna gör inne i konferenslokalen.

Många tror att eventuella resultat här vid WTO kommer först i slutet av veckan, när pressen på de olika grupperingarna ökar att nå resultat.

Maud Johansson följer WTO-förhandlingarna åt svenska biståndsgrupper.

– Än så länge har det mest handlat om att positionera, man har spänt musklerna och visat upp sina positioner. Det är när man kommer fram till vem som kohandlar med vem som överraskningarna kan dyka upp, säger hon.

Nils Horner, Hong Kong
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".