Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad prisskillnad på mat mot EU

Publicerat onsdag 14 december 2005 kl 17.15

Maten i Sverige är fortfarande dyrare än i många andra europeiska länder, men skillnaden mellan Sverige och EU-genomsnittet är mindre än på många år. Det visar en rapport som Konkurrensverket presenterade på onsdagen.

En förklaring till de sjunkande matpriserna i Sverige är lågpriskedjor som Lidl och Netto, säger Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren.

– Jag tror de spelar en stor roll eftersom de introducerar ett aktivt inslag av konkurrens på marknaden. Tillträdet av nya lågprisaktörer, som vi fått i Sverige, är väldigt viktig. I Tyskland och i en del länder på kontinenten är inslaget av lågprisaktörer mycket större. Jag tror att ett sådant inslag i Sverige skulle sänka priserna, säger Claes Norgren.

Konkurrensverken i de nordiska länderna presenterade på onsdagen gemensamt en rapport om matpriserna i Norden jämfört med EU.

Den visar att maten i Sverige fortfarande är väsentligt dyrare än många andra länder i Europa, trots att de svenska matpriserna har sjunkit med drygt en procent sedan förra året.

Svensk mat är 44 procent dyrare än i Spanien och tolv procent dyrare än genomsnittet i EU, undantaget de nya EU-länderna i öst.

Matpriserna i EU har de senaste åren ökat snabbare än vad de gjort i Sverige. Det är en förklaring till att prisskillnaden nu den minsta sedan EU-inträdet.

Konkurrensverket vill nu att konkurrensen på dagligvarumarknaden skärps ytterligare.

Man uppmanar kommunerna att ta större hänsyn till konkurrenssituationen och göra det lättare för nya butiker att etablera sig.

– Vi har sedan länge pekat på problem som finns med att få tillgång till butikslägen. Det gynnar bara väldigt starka, etablerade aktörer och höjer ribban för dem som vill komma in. Därför tror vi att det är väldigt viktigt att man försöker reducera den här typen av hinder för nytillträde, säger Claes Norgren, generaldirektör.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".