S, v och mp nöjda med den nya asyllagen

Många får stanna på grund av den nya, tillfälliga, asyllagen. Det konstaterar vänsterpartisten Ulla Hoffmann efter att socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet haft ett möte för att stämma av hur lagen har fungerat i praktiken under den månad som gått sedan lagen trädde i kraft.

– Hitintills ser det faktiskt mycket bra ut. Det blir ungefär som vi ville, att många får stanna där man har tvivel, till exempel kring identiteten. De får tillfälligt uppehållstillstånd och ett offentligt biträde för att få hjälp med att klarlägga identiteten.

För en månad sen började den nya tillfälliga asyllagen att gälla. De partier som arbetade fram lagen var efter ett avstämningsmöte idag nöjda med hur Migrationsverket har tillämpat lagstiftningen.

Socialförsäkringsutskottets socialdemokratiska ordförande Tomas Eneroth säger till Ekot att arbetet gått enligt planen och att det i princip inte verkar vara några problem med att fatta beslut enligt den nya lagen.

Han är också nöjd med att så stor andel av de sökande som prövats hittills har fått positiva besked. 85 procent av dem som prövats har fått uppehållstillstånd.

Men samtalen mellan socialdemokraterna och samarbetspartierna om den här asyllagstiftningen lär fortsätta. Alla tre partier vill ha noggrann kontroll på hur Migrationsverket följer lagen.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".