EU-parlamentet röstade ja.

Integritetsprincip överges med ny EU-lag

EU-parlamentet har sagt ja till förslaget om lagring av uppgifter om telefon- och e-posttrafik. Rikspolischefen är positiv till lagen, men det finns också ett starkt motstånd. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg gillar inte att rätten till integritet inte längre kommer att vara utgångspunkt för lagen.

– Det största problemet är att man skiftar grundprincip. Idag utgår lagen ifrån den personliga integriteten, att människor som är misstänkta för brott och som heller inte har gjort sig skyldiga till något brott, deras information och deras kontakter ska inte heller lagras eller granskas. Man har gjort ett undantag från det här för att möjliggöra för dataleverantörerna att kunna fakturera sina kunder.

– Vad man gör nu är att vända på det här helt och hållet. Man gör det här undantaget till regel. Det innebär att man frångår den grundläggande principen om medborgarnas rätt till sin personliga integritet, säger Anne Ramberg.

Nu när EU-parlamentet har sagt ja ska lagen i detalj utformas på nationell nivå.

Företag lagrar information
Det handlar alltså om att telekombolagen måste lagra uppgifter om när du har ringt och till vem, var din mobiltelefon har befunnit sig någonstans liksom vilka e-postadresser du har skickat e-post till. Dock inte själva innehållet i e-post eller telefonsamtal.

Till stor del görs det här redan i dag men nu ska det bli ett krav från lagen att lagra uppgifterna.

Den svenska regeringen och justitieminister Thomas Bodström tillhör de som inom EU är starkast för den här lagen.

Rikspolischefen Stefan Strömberg säger att för polisen är den här lagen avgörande.

– Det har mycket stor betydelse för uppklarningen av en hel del komplicerade saker. Bland annat värdetransportrån och komplicerade brottsliga gärningar där förmågan att kunna placera personer vid vissa platser vid vissa tidpunkter faktisk går att göra med den här tekniken, säger han.

Det finns de som har väldiga integritetsfarhågor kring det här. Vad säger du till dem?

– Jag skulle säga att de farhågorna är starkt överdrivna. I praktiken är ju polisens möjlighet att använda detta reglerat. Vi kan inte sitta och spana hur som helst i de här registren, utan det är knutet till misstankar mot vissa personer eller situationer. Då kan vi utnyttja det här materialet.

– I övrigt tror jag inte risken är större med polisens användning än den som finns genom att telefonföretagen har de här uppgifterna, säger Stefan Strömberg.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".