Tyskar väljer ekologiskt efter skandaler

Efter flera matskandaler äter tyskarna ekologiskt odlad mat som aldrig tidigare. Ekologisk mat har blivit en tillväxtbransch, och varje vecka öppnas nya eko-stormarknader.

– Det smakar bättre och så är det mindre bekämpningsmedel, säger Andrea Eichner.

Hon står med två matkassar utanför en av Berlins så kallade Bioladen, en ekologisk livsmedelsaffär.

Växande bransch
Eko-handeln i Tyskland utgör än så länge bara en mindre andel av den totala tyska livsmedelsbranschen, men ekobutikerna växer med över 20 procent per år och för varje vecka öppnas en ny ekologisk stormarknad i Tyskland.

Priserna har sjunkit i takt med att volymerna ökat. Den förra tyska regeringen införde subventioner för ekologiskt jordbruk. På basvaror som mjöl, mjölk och yoghurt råder idag ingen större prisskillnad, medan den ekologiska biffen eller kotletten kan kosta både två och tre gånger mer än den som ligger i kyldisken på Aldi eller Lidl.

Men allt fler konsumenter är beredda att betala mer, enligt branschen.

Gammalt kött märktes om
En anledning är de många livsmedelsskandalerna: BSE, dioxinförgiftade ägg och nu senast ett 50-tal grossister som här i Tyskland försett gammalt kött med ett nytt bäst före datum.

Konsumenterna har blivit skeptiska och trenden med ekologisk mat förväntas fortsätta. Därför satsar också många av de stora livsmedelskedjorna på egna ekologiska sortiment.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se