Sverige vinner på brittiskt budgetförslag

Sent på torsdagseftermiddagen börjar EU:s toppmöte som nästan uteslutande kommer att handla om EU:s långtidsbudget. EU:s ordförandeland Storbritannien har kommit med ett nytt förslag som innebär att nordiska EU-pengar flyttas om till Sveriges fördel.

Det är under budgetposten landsbygdsutveckling som omfördelningen gjorts. I det nya förslaget får Sverige drygt en miljard kronor mer om året jämfört med det förra budgetförslaget.

De nya pengarna har EU:s ordförandeland fått fram genom att skära ner det stöd till landsbygdsutvecklingen som tidigare skulle gått till tio andra länder, bland dem Danmark.

Förutom Sverige fördelas nu landsbygdspengar även om till Österrike, Finland, Irland och Portugal.

Två tidigare stöd kvar
I det senaste budgetförslaget har Sverige också kvar två tidigare stödformer. En som ger pengar till ett norrlandsstöd och ett stöd som ger ungefär trehundrafemtio kronor per invånare i glesbygdsområden.

Den dryga miljard Sveriges inbetalningar till EU skulle minska med enligt tidigare förslag har nu ökats på med ytterligare en halv miljard kronor.

Alla dessa siffror innebär att Sverige när bidragen räknas bort får en årsavgift till EU på drygt elva miljarder kronor.

Men regeringen tänker begära ytterligare förbättringar. För det tänker regeringen söka stöd för hos riksdagens EU-nämnd under torsdagsförmiddagen och statsminister Göran Persson ska sedan driva den svenska linjen på regeringschefernas middag i Bryssel i kväll.

Frankrike kan avgöra
Frankrikes, som stenhårt kämpar mot alla förändringar av jordbruksstödet, inställning kommer att ha stor betydelse för om EU ska klara en budgetuppgörelse eller ej.

Hur tungt Frankrike väger illustreras också av att den franske presidenten Jacques Chirac innan toppmötet börjar i dag kommer att ha enskilda möten med både Storbritanniens premiärminister Tony Blair och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".