Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karadizic och Mladic.

Serbien pressas i jakt på krigsförbrytare

Det fattiga Serbien kan gå miste om välbehövlig hjälp från omvärlden om inte de två mest eftersökta, bosnienserbernas dåvarande president Radovan Karadzic och befälhavare Ratko Mladic, tas till Krigsförbrytartribunalen i Haag.

Trycket på Serbien hårdnar efter att Kroatiens befälhavare Ante Gotovina gripits och förts till i Haag anklagad för allvarliga krigsförbrytelser under 90-talets krig i forna Jugoslavien.

Nu är det hög tid att även de två mest eftersökta, bosnienserbernas dåvarande president Radovan Karadzic och befälhavare Ratko Mladic, tas till Haag, anser krigsförbrytartribunalen.

Rapporterar till FN
Krigsförbrytartribunalen är mycket missnöjd med de serbiska ansträngningarna att spåra de två, och kommer nu att lämna en kritisk rapport till FN:s säkerhetsråd. Detta väcker dubbla känslor bland serberna.

– Jag måste ärligt säga att behandlingen inte är lika mellan krigsförbrytarna på de olika sidorna. Det betyder för oss serber att krigsförbrytartribunalen mest drar serber inför rätta, säger Rade Lalovic.

Samtidigt medger han att Ratko Mladic blivit till en belastning för Serbien, som nu kan stängas ute från EU-samtal och som hotas av förnyade ekonomiska och politiska påtryckningar om FN:s säkerhetsråd kommer fram till att landet inte uppfyller sina internationella åtaganden att gripa i första hand Ratko Mladic.

Folket straffas
Med dagliga strömavbrott i vinterkylan och arbetslöshet på över 50 procent skyndar huttrande Belgradbor i dåliga kläder fram genom den råkalla staden. Visst är det många som tycker att priset för att skydda Ratko Mladic är för högt.

– Vore han en riktig karl skulle han överlämna sig, det vore bäst för befolkningen här. Skyldig eller inte skyldig, det får han bevisa i Haagtribunalen, anser Zivan Zorkic från Belgrad.

Han får medhåll av flera. För Serbiens bästa borde han ge upp omedelbart, säger de. Men det finns andra uppfattningar. Serberna behandlas orättvist och Mladic är en hjälte, tycker ett par som inte vill berätta vad de heter.

- Han är för mig en stor man, säger mannen.

– Är han skyldig ska han ställas till svars för det men många från andra länder bär lika stor skuld, säger den anonyma kvinnan.

Kräver dokument
Serbiens president Boris Tadic hävdar att Ratko Mladic inte står under beskydd av serbisk militär.

Chefsåklagaren vid Haagtribunalen, Carla del Ponte, hävdar att den serbiska ledningen ännu inte lagt alla korten på bordet. Fler dokument om Ratko Mladic bör lämnas över, anser hon, vilket Säkerhetsrådet idag får veta.

Christina Gustafsson, Belgrad
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".