Utökad sydamerikansk union

Tullunionen Mercosur i sydamerika fortsätter att expandera. Nu senast har Venezuela valts in som medlem. Men frågan är om det innebär att Mercosur blir starkare eller om unionen som liknats vid ett försök till ett sydamerikanskt EU istället nu förvandlas till ett politiskt verktyg för Venezuelas president Hugo Chavez.

Mercosurs bildande för 20 år sen innebar en enastående impuls för handeln mellan dom fyra medlemsländerna Argentina, Brasilien, Uruguay och Paraguay. Och när Chile och Bolivia, och senare även Colombia, Ecuador och Peru, blev associerade medlemmar så gav det intrycket av att Mercosur verkligen skulle kunna vara det första steget på väg mot en sydamerikansk frihandelszon som alla väntat på så länge.
Att brasilianarna började lära sig spanska och att studiet i portugiska fick ett jätteuppsving i dom spanskspråkiga medlemsländerna stärkte det intrycket. Men snart började problemen. Småländerna Uruguay och Paraguay kände sig undanträngda. Och mellan dom två jättarna Brasilien och Argentina har det gång på gång blossat upp smärre handelskrig som lett till införandet av tillfälliga skyddstullar. Det är i den här egentligen rätt bräckliga situationen för Mercosur, som Venezuela väljs in som ny medlem.

För övriga medlemsländer, innebär Venezuelas medlemsskap fram för allt en möjlighet att få tillgång till billig energi.

En 10.000 kilometer lång gasledning från Venezuela, över Brasilien till Argentina ska byggas. Ett antal oljeraffenaderier likaså. Den venezulanske presidenten Hugo Chavez har redan sålt subventionerad bränsle till Argentina och har lovat att göra detsamma till Uruguay och Paraguay. Men det är svårt att se hur Venezuelas generösa erbjudande när det gäller energi ska kunna bidra till Mercosurs ursprungliga ambition - det vill säga att förvandlas till en frihandelszon med EU som förebild. Det verkar snarare vara ett sätt att etablera en plattform för Hugo Chavez ambition att politisera Mercosur -vilket sannolikt innebär mer statliga regleringar och mindre frihandel. det vill säga en uteckling i rakt motsatt riktning än den som Mercosur skapades ur.

Lars Palmgren, Santiago

lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".