Id-kommissionen lämnar Phuket

På torsdagen stänger den svenska polisen sitt kontor på Phuket i Thailand. Polisen har funnits där under nästan ett år för att hjälpa till med identifieringen av offren för flodvågskatastrofen. Nästan alla saknade svenskar har kunnat identifieras och flygas hem till Sverige.

– Jag vet att vi tidigt i våras förde diskussioner hemma, där vi spekulerade i att vi kanske har tur om vi lyckas identifiera hälften av de saknade svenskarna och vi spekulerade i en tid på kanske två år, och nu har det gått ett år och vi har identifierat 526 av totalt 543 saknade svenskar, säger Ingemar Isaksson, som är chef för den svenska id-kommissionen.

– Vi har alltså 17 saknade svenskar kvar, så det får jag väl säga att identifieringsarbetet har gått väldigt bra även om jag förstår att det är en klen tröst för anhöriga till de 17 som fortfarande saknas.

Thailand tar över
De svenska experterna har varit viktiga i arbetet med identifieringen av de döda kropparna i Thailand. Några av dem kommer också att stanna kvar åtminstone fram till februari för att hjälpa den thailändska polisen som nu tar över arbetet.

Identifieringscentret kommer att flyttas från Phuket till Bangkok, där arbetet ska fortsätta i början av januari.

Totalt räknar myndigheterna i Thailand med att omkring 5 400 människor omkom i katastrofen. 831 kroppar återstår att identifiera och det är till det arbetet som hoppet står att kunna hitta åtminstone några av de 17 svenskar som fortfarande saknas.

Hoppet står till DNA
Så sent som i förra veckan identifierades ett svenskt barn med hjälp av DNA-prover. I januari kommer svaren på fler sådana prover. När identifiering inte har kunnat göras med tandkort och andra metoder, då är det DNA som är sista chansen

– Det är väl kanske till det man får sätta den största förhoppningen i det läge som är nu, för mycket av det andra är nog tyvärr ganska uttömt, säger Ingemar Isaksson.

Thorbjörn Karlsson
thorbjorn.karlsson@sr.se