Invandrare får ofta låg föräldraersättning

Svårigheten för invandrare att få jobb leder till att många får låg föräldraförsäkring. Bland mammorna är det betydligt fler av de utlandsfödda som bara får grundnivån i försäkringen jämfört med dem som är födda i Sverige, enligt Försäkringskassan.

– Villkoren på arbetsmarknaden för just de här grupperna är kanske sämre. Det kanske behöver göras något där, säger Stina Eklund, utredare på Försäkringskassan.

Grundnivån är det lägsta golvet i föräldraförsäkringen och det får de som inte har haft något arbete över huvudtaget. Idag är det på 180 kronor om dagen men för det år som Försäkringskassan tittat på, barn födda under 1999, var det bara 60 kronor om dagen.

Stora skillnader
Försäkringskassan undersökning visar att det är stora skillnader mellan inrikes- och utrikes födda föräldrar. Tydligast är skillnaden bland mammor. Bara fyra procent av dem som är födda i Sverige fick ersättning på grundnivå. För mammor födda i Afrika, Mellanöstern och Turkiet var det 60 procent.

Precis som när det handlar om sjukskrivningar är detta en utsatt grupp, där ohälsa och låga ersättningar är betydligt vanligare.

Tar ut färre pappadagar
I föräldraförsäkringen kan man även se skillnad för pappor från dessa områden. Färre av dem tog ut föräldradagar. Det handlar om mellan 50 och 60 procent, medan över 80 procent av papporna som är födda i Sverige gjorde det. Även där kan arbetsmarknaden vara en trolig förklaring, säger Stina Eklund.

– Har man en osäker arbetsmarknadssituation så kanske man gör ett val att faktiskt inte vara ledig av rädsla att förlora jobbet, säger Stina Eklund på Försäkringskassan.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".