Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Klicka för större bild.

SCB: s går framåt och m backar

Uppdaterad 12:43
Det är oklart vem som skulle bilda regering om det hade varit val i november, det visar SCB:s stora novembermätning. Moderaterna backar med 1,9 procent och socialdemokraterna ökar med 2,4 procent.

Just nu väger det helt jämt mellan de två regerings-alternativen. Den borgerliga alliansens försprång har krympt, de fyra partierna skulle nu tillsammans få mellan 46,4 och 48,8 procent av väljarsympatierna medan den sittande regeringen med sina samarbetspartier skulle få mellan 45,6 och 48,2 procent.

Moderaterna backar med nästan två procent och får 25,9 procent av sympatierna, socialdemokraterna ökar med 2,4 procent och får nu 37,1 procent, jämfört med SCB:s förra mätning i maj.

Kommissionens kritik är inte med
För socialdemokraternas del ska sägas att mätningen är gjord innan Katastrofkommissionen lade fram sin rapport om hur regeringen skötte sig under flodvågskatastrofen, så eventuell påverkan därifrån syns inte i de här siffrorna.

För båda regeringsalternativen gäller att det svagaste partiet måste hålla sig kvar i riksdagen för att det ska fungera nästa höst. För de borgerligas del är det kristdemokraterna som får 4,8 procent av sympatierna medan det för det nuvarande regeringsunderlaget handlar om miljöpartiet, som fortsätter att backa och nu får 4,1 procent.

Men SCB anger en felmarginal på 0,7 procent för miljöpartiet så att skulle det ha varit val nu hade det lika gärna kunnat bli under fyra procent. Men nedgången är inte statistiskt säker och miljöpartiets tillförordnade partisekreterare Magnus Johansson tar det hela med ganska stor ro.

– Det är klart att man gärna hade velat se högre siffror, men traditionellt ligger vi lågt just i SCB:s mätningar. Vi låg på 3,3 samma period för fyra år sedan och nu ligger vi på över fyra, så det känns bättre ändå, säger Magnus Johansson.

Uppåt för kd
Kristdemokraternas partisekreterare Urban Svensson är förstås glad åt dagens siffra, som är en lätt uppgång.

– Vi har haft en nedgång sedan valet 2002 och vi kan väl se att vi ändå har vänt och att det går uppåt, säger han.

Bland de övriga riksdagspartierna fortsätter vänsterpartiet att backa och får nu 5,7 procent av rösterna, 1,3 procent lägre än i maj. Både centern och folkpartiet minskar något, till 5,9 respektive 11,1 procent.

Junilistan och Fi under fyra procent
En av de större förändringarna jämför med SCB:s förra mätning i maj är att gruppen övriga partier ökar och nu skulle de partier som står utanför riskdagen sammanlagt få 5,5 procent av rösterna, en ökning med två procent sen i maj och det är framför allt Junilistans förtjänst som ensamt skulle få 3,5 procent av väljarnas röster, men alltså inte klara riksdagsspärren i dagens läge.

Helt kallt på väljarmarknaden är det däremot för Feministiskt initiativ som totalt får 0,8 procent av rösterna, vilket är en halvering sen den förra mätningen i maj.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".