Genusforskare frias från fuskmisstankar

Uppdaterad 17:55
Genusforskaren Eva Lundgren friades på torsdagen av Uppsala Universitet från misstankarna om vetenskaplig ohederlighet. Granskarna var dock mycket kritiska och ifrågasätter trovärdigheten i Eva Lundgrens forskning. En kritik som Lundgren själv inte fäster särskilt stor vikt vid.

– Jag har blivit kollad av många sakkunniga, och jag har dubbel professorskompetens. De här granskarna hör till andra ämnen. Så när de kommer till andra slutsatser än de sakkunniga som har granskat mig så betyder det inte så mycket, säger Eva Lundgren.

En av de två granskarna är professor Margareta Hallberg från Institutionen för idéhistoria och vetenskapsteori i Göteborg.

– Jag kan inte förstå att hon inte tar kritiken på större allvar. Sen tycker jag det är bekymmersamt att hon avfärdar granskarnas kompetens. Som forskare kan vi naturligtvis förstå varandras metodval och granska varandras forskning även om vi inte har exakt samma forskningsprofil, säger hon.

Granskarna har tittat på två saker: dels frågan om eventuell ohederlighet i forskningen, dels frågan om Lundgrens trovärdighet.

Någon ohederlighet kan de inte hitta belägg för, ett problem där har varit att de av olika anledningar inte kunnat få tillgång till allt källmaterial. Anledningen är bland annat att det är gammalt material som Lundgren samlat in för länge sedan i Norge och annat som gallrats bort.

När det gäller trovärdigheten så ifrågasätts Lundgrens forskning eftersom granskarna anser att det finns brister.

Det ska till exempel finnas påståenden i Lundgrens forskning som saknar empirisk grund, oklarheter vad gäller urval och antal intervjupersoner, avsaknad av alternativa tolkningar, påståenden som motsägs av egna data och generaliseringar från ett för litet underlag.

Att granskarna skulle vara inkompetenta att bedöma materialet kommenterar föreståndaren för Nationella sekretariatet för genusforskning, Ann-Marie Morhed såhär:

– Bullshit. Att den kvalitativa forskningen inte skulle behöva vara baserad på fakta, det anser jag vara bullshit.

Men ärendet läggs nu ändå ned eftersom granskningen inte funnit bevis för att Lundgren fabricerat data i sin forskning.

– Det finns alltid kritik mot all forskning, men i det här fallet är det en allvarlig kritik som granskarna framför. Men jag vill betona att den här undersökningen gällde ohederlighet, säger Bo Sundqvist, rektor för Uppsala universitet.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

i samarbete med SR Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".