Datalagringsregler gäller bara inom EU

De nya EU-reglerna om lagring av bland annat e-post kommer i flera fall att bli verkningslösa. Reglerna omfattar bara e-post som skickas via servrar inom EU. Miljontals mejl som skickas från e-postprogram som Hotmail kommer därför inte att lagras eftersom servrarna finns utanför EU.

– De tjänster som finns utanför EU:s gränser kommer inte omfattas av det här lagringskravet. Bara operatörer som agerar inom EU som kommer att åläggas att lagra trafikuppgifter, säger Ulf Wallentin ämnesråd på justitiedepartementet.

Europaparlamentet röstade i onsdags ja till gemensamma EU-regler om att lagra uppgifter om telefonsamtal och e-post. Uppgifter om vem som ringt ett samtal eller skickat e-post eller sms ska lagras i minst sex månader enligt de nya EU-reglerna.

Men reglerna omfattar bara uppgifter som lagrats på servrar inom EU. Det innebär att mejl och telefonsamtal via internet, som hanteras av servrar utanför EU inte kommer att omfattas.

Det gäller exempelvis e-post-programmen Hotmail och Yahoo. Bara Hotmail har tre miljoner användare i Sverige, som alltså inte berörs av de nya EU-reglerna.

Men enligt Ulf Wallentin innebär det inte att det är riskfritt att använda sig av adresserna i samband med brott.

– Alla kan skaffa sig Hotmail, visst, men det utesluter ju inte att trafikuppgifter kan lagras utifrån andra staters lagstiftning, säger Ulf Wallentin, ämnesråd på justitiedepartementet.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se 

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".