1 av 2
Qabil Hassan Kerim i Arbil lyckades avge sin röst innan valsedlarna tog slut. Foto: Christer Fridén/SR.
2 av 2
Klicka för fakta om valet.

Högre valdeltagande än väntat i Irak

I Irak har vallokalerna nu stängt. Från sunnimuslimska områden rapporteras ett betydligt högre valdeltagande och också färre försök att störa valet än tidigare. Men problem har väljarna ändå stött på.

Shouqi Nouri berättar att här i vallokalen i Sheikh Mahmoudskolan i Arbil har röstsedlarna tagit slut och man stänger mer än två timmar före utsatt tid och han och hundratals andra väljare tvingas vända om med oförrättat ärende.

De får nu försöka leta upp en annan vallokal som fortfarande har röstsedlar kvar. Men det visar sig att flera röstningsställen är utan.

Hoppas på ett slut på våldet
Om det här beror på rent slarv eller att valdeltagandet är oväntat högt, den frågan kan eller vill ingen av valförrättarna svara på.

Foysiah Mohammed var en av de sista som kunde rösta innan valsedlarna tog slut. Hon hoppas att det här valet innebär början till slutet på allt våld i Irak.

– Vi vill bli av med terroristerna också, nu när vi har blivit av med Saddam Hussein, säger Foysiah Mohammed.

På några håll har valet störts av gerillaattacker. I Mosul och Tal Afar i nordväst har två människor dödats. Explosioner rapporteras också från de ofta våldsdrabbade städerna Bagdad, Ramadi, Tikrit och Samarra, men den här gången utan allvarliga skador.

Många sunnimuslimer röstade
I de sunnimuslimska områden, där stödet för Saddam Hussein fortfarande lever kvar och invånarna hittills bojkottat den politiska processen, har vallokalerna för första gången varit välbesökta. 

Många sunnimuslimer har nu begripit att stannar de hemma den här gången också missar de chansen att med fredliga medel påverka sin egen och hela Iraks framtid.

Men ingen vågar ändå tro att den sunnimuslimska omsvängningen medför ett snabbt slut på motståndsrörelsernas attacker i Irak.

Christer Fridén, Arbil
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".