Landstingen får betalt för färre sjuka

Om landstingen ser till att få ner antalet sjukskrivna får de pengar i efterskott. Så ser avtalet ut som regeringen och Landstingsförbundet skrev under på torsdagen. Regeringen är beredd att betala tre miljarder kronor över tre år.

Det var muntra miner både hos arbetslivsminister Hans Karlsson och ordföranden i Landstingsförbundet Lars Isaksson när de signerade avtalet som kan komma att ge landstingen en miljard kronor om året de kommande tre åren.

Sjuktalen måste ner
Men för att pengarna ska betalas ut måste antalet sjukskrivna bli färre än idag. Vården kan göra mer än vad den gör idag, menar arbetslivsminister Hans Karlsson.

– Sjukvårdens roll i sjukskrivningsprocessen har medfört onödigt många och långa sjukskrivningar just därför att man inte har haft eget fokus på hur vården fungerar i sjukskrivningsprocessen. Blir man sjukskriven i bara några få månader så riskerar man att fastna i långtidssjukskrivning och det tror jag inte att sjukvården riktigt har förstått, säger Hans Karlsson.

Avtalet är upplagt så att landstingen varje år får dela på 250 miljoner kronor i en fast utbetalning. De resterande 750 miljonerna per år fördelas efter hur sjukfrånvaron i varje landstingsområde minskas.

Pengarna betalas ut i efterhand och om ett landsting får ner sjukskrivningssiffrorna mycket blir det också mycket pengar – ingen nedgång – inga pengar.

Utredare positiv
Jan Rydh utredde på regeringens uppdrag sjukskrivningarna och just sjukvården var ett av de fem områden som han pekade ut där man behövde förändra sitt arbetssätt.

– Nu är ju sjukfrånvaron inte alltid relaterat till sjukdomen som art, utan det är snarast anpassningsförmågan på arbetsplatsen. Men i de utredningar som jag pekade ut var sjukvården ett område som borde uppmärksammas och det är väl bra om regeringen nu betar av det här steg för steg. Det är lite sent kan man säga men ändock, säger Jan Rydh, före detta socialförsäkringsutredare.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".