Forskare kan förlora vinst på uppfinning

Varje år satsar samhället och skattebetalarna miljardbelopp i svenska forskningsprojekt. Men när forskarna med samhällets pengar gör en uppfinning som är användbar och som går att sälja på marknaden får de själva behålla hela vinsten. Ingenting av vinsten går tillbaka till universiteten eller samhället, men nu kan det bli en ändring på det.

Sverige och Italien är några av de få länder som har ett system som innebär att forskarna själva får behålla äganderätten till sina forskningsresultat trots att deras forskning är betald med skattemedel.

Så är det inte i USA och de flesta västeuropeiska länder. Där är det högskolorna som har rätten till uppfinningar.

Kommersiellt gångbara rön

Det svenska systemet har försvarats med att det uppmuntrar till entreprenörskap och att det är viktigt att forskare försöker göra sina vetenskapliga rön kommersiellt gångbara.

Lyckas de med det är det också rimligt att de får försöka slå mynt av det och dryga ut sina löner med patenträttigheter och licensinkomster.

Går miste om miljarder
Samtidigt finns det universitetsrektorer som tycker att det är fel att deras högskolor på det här sättet går miste om miljardintäkter.

Uppfinningarna har ju tillkommit med allmänna medel och inom universitetens och högskolornas ramar, då måste de också ge en ekonomisk återbäring.

Andra anser att universiteten inte är kompetenta att ta hand om uppfinningar och utnyttja dem kommersiellt.

Utredning klar
Men sedan några veckor så ligger det en utredning på utbildningsminister Leif Pagrotskys bord som kan komma att förändra den svenska ordningen om vem som äger uppfinningar på universiteten.

Utredningen ger två alternativ. Det första innebär en blygsam förändring där forskarna får behålla rätten till sina uppfinningar, men tvingas åtminstone anmäla till sina universitet om det går att ta patent på dem.

Det andra alternativet är att universitetet eller högskolan får en exklusiv rätt att exploatera sina forskares uppfinningar, men då måste de också satsa på att göra uppfinningarna kommersiellt gångbara.

Forskaren själv får i det fallet behålla 30 procent av de intäkter som uppfinningen ger.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".