Etnisk segregation ökar på svensk arbetsmarknad

Arbetsmarknaden i Sverige har blivit allt mer etniskt segregerad de senaste 20 åren. Det visar en studie från Institutet för arbetsmarknadspolititisk utvärdering, IFAU, som presenteras på fredagen. (P1 Pengar)

– Segregationen är störst inom restaurangbranschen. Den finns också inom detaljhandeln och är betydligt större inom privat sektor än i offentlig sektor. Det är också vad man skulle kunna vänta sig. Byggbranschen förefaller också vara mer segregerad än många andra branscher.

– Men det som vi ändå tycker är amärkningsvärt är att segregationen finns överallt. Den finns inom alla branscher och på alla storlekar på arbetsplatser. Även på riktigt stora arbetsplatser finns en ganska omfattande segregation mellan de infödda och de invandrade, säger Olof Åslund, forskare på IFAU.

Fler invandrade kolleger
Invandrare på en arbetsplats har idag fler kolleger som själva har invandrat till Sverige, än vad som var fallet för 20 år sedan.

Idag är var fjärde arbetskamrat till en invandrare själv invandrare, medan den som är född i Sverige har en av elva kolleger som är invandrare.

Olof Åslund förklarar den ökade segregationen med att invandrargrupper som är mer åtskilda på arbetsmarknaden, har blivit en större del av befolkningen.

Kontakter och etniska nätverk
I vissa grupper är det vanligt att man arbetar ihop med landsmän. Kontakter och etniska nätverk ger möjlighet till jobb.

– Det finns dem som menar att det är effektivt att man samarebtar och har mer kontakter inom en grupp där man till exempel har ett gemensamt språk. Men om då personer hamnar på en viss typ av arbetsplatser som inte alls motsvarar exempelvis deras utbildning utan man hamnar där för att man kommer från ett visst land är det ju negativt. För då utnyttjar ju inte arbetsmarknaden arbetskraftens hela potensial, säger Olof Åslund.

Ylva Esping, P1 Pengar
ylva.esping@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".