Bush och McCain.

Vita huset sa ja till lag mot tortyr

Efter flera månader av påtryckningar sa USA:s president George Bush sent på torsdagskvällen ja till ett lagförslag som förbjuder tortyr av fångar.

Skandalerna med hur amerikaner har behandlat fångar i Irak, Afghanistan och Kuba tvingar regeringen att nu gå med på ett tortyrförbud för att bättra på USA:s rykte.

– Vi är glada över samarbetet med McCain, för ett gemensamt mål att visa världen att den här regeringen inte torterar fångar, varken här hemma eller utomlands, sa president George Bush efter att han och partikollegan John McCain efter månader av diskussioner äntligen hade kommit överens.

Förbjuder grym behandling
Den nya lagen förbjuder ”grym, omänsklig och nedvärderande” behandling av fångar.

Efter skandalen på Abu Ghurayb-fängelset i Irak där amerikanska fångvaktare förnedrade och torterade fångar, och efter liknande anklagelser om behandlingen av fångar vid Guantanamolägret på Kuba, har senator John McCain drivit förslaget om ett förbud mot tortyr.

McCain blev torterad
McCain, som är en av de mest framträdande politikerna i Bushs eget parti, blev själv torterad under sina fem år som krigsfånge i Vietnam.

Bushregeringen har fram till på torsdagskvällen varit kallsinnig till förslaget. Man har menat att CIA måste undantas från en sådan här lag, eftersom CIA-agenter annars skulle riskera anmälningar och åtal från fångar. Dessutom menar regeringen att man har fått fram viktig information genom sina förhörsmetoder.

Samma möjligheter som militärer
Enligt lagförslaget som nu har godkänts av presidenten kommer CIA-agenter att ha samma möjligheter som militärer idag har att klara sig undan anklagelser genom att hävda att man bara följde order.

Både Bush och vicepresident Dick Cheney har personligen engagerat sig mot tortyrlagen. Vita huset hade hotat med att lägga sitt veto, men när det blev uppenbart att man inte hade sina republikanska partikamrater i kongressen med sig, vek presidenten sig för trycket.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".