Jordbruket knäckfråga på WTO-mötet

Jordbrukssubventioner är en av knäckfrågorna vid WTO-mötet i Hong Kong. Där varnar ett antal stora utvecklingsländer för att konferensen är på väg att bli ett fiasko eftersom rika länder inte är beredda att minska stödet till sina bönder.

En ledande aktivist, Walden Bello, säger att de rika länderna mest har kommit med tomma löften hittills.

– USA lovordar frihandel men hindrar samtidigt fattiga länder att exportera bomull, säger han.

Får inte demonstrera
Frivilliggrupper från hela världen får delta på WTO-mötet, men de får bara vara här inne i konferenslokalen om de är ordentligt registrerade och sedan är snälla och tysta, inga demonstrationer tillåts här inne.

Men aktivisterna testar ibland hur långt de kan gå med små aktioner bland de kostymstrikta delegaterna. Höga WTO-chefer kommer springande och hotar att kasta ut aktivisterna.

USA:s chefsförhandlare Rob Portman framhärdar att det inte är USA utan EU som blockerar framsteg vid mötet. Detta genom att vägra att sänka stödet till sina bönder, vilket också fattiga länder kräver.

EU hoppar på USA
Men EU anklagar USA för hyckleri och säger samtidigt att länder som Indien och Brasilien också måste öppna sina gränser för varor och tjänster utifrån.

Det återstår bara några få dagar av WTO-mötet, och på fredagsförmiddagen här i Hong Kong har en grupp av de största utvecklingsländerna, däribland Indien och Brasilien, varnat att konferensen hotar att bli ett fiasko, om inte framsteg nu snabbt görs i de svåra jordbruksfrågorna.

Nils Horner, Hong Kong
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".