Bloggkrönikan 17 december 2005

Många bloggare anser att EU-beslutet att lagra telefon- och nätdata är illavarslande och ovärdigt ett fritt samhälle.

”Så har då vår allas Thomas Bodström fått igenom ’sitt’ förslag om lagring av EU-medborgarnas trafikdata avseende internet, telefon och e-post i sex månader. Detta betyder i korthet att alla webbsidor du besöker kommer att loggas, vem du ringer kommer att loggas, vem du skickar e-post till kommer att loggas osv. Den personliga integriteten för medborgarna inom EU beskärs ytterligare, med det lama argumentet att denna lag skall hjälpa till att stoppa terror och kriminalitet. Jo hej du!”, skriver Thomas Bayard på sin blogg The Bejconpire. Han fortsätter: 

”Jag vill påstå att denna lag kommer att bli helt verkningslös gällande det ’syfte’ man angett! Och då jag också är övertygad om att våra politiker i stort är medvetna om samma sak, så är jag samtidigt riktigt ordentligt orolig för vad som är det egentliga syftet. Det som skrämmer mig mest är dock att Sverige, traditionellt en av världens främsta förkämpar för personlig integritet och mänskliga rättigheter, varit en av de absolut starkaste krafterna för att driva igenom detta förslag. Vart är vi på väg....?”

En annan av de många bloggare som upprörs över beslutet i EU-parlamentet att lagra data om tele- och internettrafik är socialdemokraten Erik Laakso i Tierp. Han frågar sig:

”Hur ska vi få stopp på färdriktningen mot ett övervakningssamhälle? För det är väl inte så här vi egentligen vill ha det, eller hur? … Det är bedrövligt och ovärdigt ett fritt samhälle. 

Jag läser i de vanligaste svenska tidningarna att detta är en seger för Thomas Bodström och jag undrar, var ligger den ideologiska kompassens riktning i det här fallet, för demokratisk socialism är det inte, inte socialliberalism heller. Övervakningssamhället är inte en förlängning på folkhemmet. 

… här har Thomas Bodström och vår regering gått fel, säkert med goda ambitioner, men det är tid att dra tillbaka och ändra sig.” 

Johan L med bloggen Spookhead har ett motförslag: 

”Det här är inte bara ett idiotiskt, klåfingrigt och storebrorsfascistiskt sätt för politiker att kränka sina egna medborgares rätt till sitt privatliv och integritet. Det blir troligen också ett slag i luften mot de kriminella som det syftar till att bekämpa. De hittar naturligtvis andra vägar för sin kommunikation än de som de vet är bevakade eller med enkelhet kan spåras.
Blir förslaget verklighet bör vi medborgare dessutom se till att våra politiker får smaka sin egen beska medicin genom att deras privata mail, SMS och telefonsamtal blir offentliga för oss att ta del av. Det är vi som borde övervaka dem, inte tvärtom!”

Oscar Swartz lanserar uttrycket Bodströmsamhälle om det ökade kontrollsamhälle som växer fram och Rasmus Fleischer med Copyriot manar till kamp: 

”En sak ska dock kommas ihåg. Det är inte en färdig lag om datalagring som har stiftats. Tvärtom finns en lång rad luddigheter och oklarheter. Precis som med upphovsrättsdirektivet avgörs en hel del av hur EU:s medlemsstater nu väljer att implementera direktivet om datalagring.  

Alltså är det läge att fortsätta protesterna och inte ge sossarna och deras underhuggare en lugn stund!” 

Genusforskaren Eva Lundgren friades i veckan av Uppsala universitet från misstankarna om vetenskaplig ohederlighet, men granskarna var mycket kritiska och ifrågasatte trovärdigheten i hennes forskning. Med utsiktspunkt Silicon Valley i Kalifornien skriver Lennart Frantzell med bloggen Det progressiva USA

”Efter den här utredningen är det mycket osannolikt att Eva Lundgren någonsin kommer att få forskningspengar och ännu mer osannolikt att några forskarstudenter kommer att söka sig till hennes institution.  

Det moderna kunskapssamhället är skoningslöst. “Publish or perish” som det heter här i USA.  

Uppsala Universitet har agerat mycket smidigt och Eva Lundgrens forskarbana är nu över. Hon kommer att få behålla sin lön fram till pensionen men hennes inflytande är för länge sedan förbrukat.” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Thomas Bayard: http://bejcon.webblogg.se/index.html
Erik Laakso: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1396
Johan L: http://www.spookhead.com/blog/
Oscar Swartz: http://swartz.typepad.com/texplorer/
Rasmus Fleischer: http://copyriot.blogspot.com/
Lennart Frantzell: http://www.usablogg.org/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.