Tibetansk flicka vaktar småsyskon i stället för att gå i skolan.

Klyftorna bland Kinas befolkning ökar

Gapet mellan rika och fattiga i Kina har vuxit till att bli bland det högsta i världen. Det konstaterar FN:s utvecklingsorgan UNDP i en rapport som presenteras på fredagen. Men samtidigt motsvarar antalet i landet som lyfts från fattigdomen nästan hela USA:s befolkning.

De senaste 25 åren beräknas 250 miljoner kommit över fattigdomsstrecket. Det har skett efter en tillväxt som år efter år legat mellan åtta och tio procent. Men samtidigt växer klyftorna.

Haussen i ekonomin är strakt koncentrerad till kusterna och då främst storstäder som Shanghai och Peking. En storstadsbo tjänar i dag mer än tre gånger så mycket som landsortsbon, vilket innebär att gapet mellan stad och land i inkomstligan fördubblats under samma tid.

Markanta skillnader
Skillnaderna är också i andra avseenden markanta. Stadsbon lever i genomsnitt fem år längre än landsortsbon.

Medan 97 procent är läskunniga i storstäderna är motsvarande siffra i Tibet med mer bristfällig skolgång omkring hälften. Skillnaderna märks också bland könen där analfabetismen är dubbelt så vanlig bland kvinnor som bland män.

För att hindra att gapen ökar än mer och för att sedan minska klyftorna i samhället föreslår UNDP, som också konstaterar att mycket görs av centralregeringen.

Jobbar i perioder som daglönare
Fler reformer för mer allmänna pensioner och ökad social trygghet, inte minst för de 150 miljoner emigrerande gästarbetarna i landet. De är ofta fattiga bönder från inlandet som i perioder jobbar som daglönare på byggen eller med ett vägprojekt i de dynamiska kuststäderna.

I rapporten föreslås också reformer som gör det lättare att starta småföretag, exempelvis med bättre lånemöjligheter.

Samtidigt pekar man på möjligheten till många nya jobb när behovet ökar av hemhjälp för den åldrande befolkningen som ett-barns-politiken till trots om 25 år beräknas ha vuxit med ytterligare 300 miljoner människor till 1, 6 miljarder.

Anders Wennersten, Hongkong
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".