Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingbarns mottagande ska förbättras

Låt ett mindre antal av kommunerna i Sverige få ansvaret för att ta emot de flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige. Det förslaget överlämnades till regeringen på måndagen. Det är bland andra Migrationsverket och Socialstyrelsen som utarbetat förslaget.
– Staten och Migrationsverket ska avtala med ett visst antal kommuner om att dessa kommuner ska se till att de barn som kommer hit ensamma blir ordentligt utredda när det gäller behov och framtid och mera långsiktigt boende och genom att göra det med de här avtalskommunerna får de en möjlighet att bygga upp en kompetens på området, säger Kerstin Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör. Dåligt mottagna Det är omkring 400 barn som varje år kommer till Sverige utan föräldrar eller annan vårdnadshavare. Majoriteten är pojkar i övre tonåren, de flesta har inte bedömts ha flyktingskäl men ändå fått stanna av skydds- och humanitära skäl. De senaste åren har det kommit allt fler rapporter om hur illa de här barnen blivit mottagna i Sverige, bland annat har kommunerna och Migrationsverket haft olika tolkningar om ansvarsfördelningen. Men om det blir som utredarna föreslår blir det socialtjänsten i de utvalda kommmunerna som får ansvar för barnens sociala situation medan staten står för kostnaden. Migrationsverkets ansvar blir att utreda asylsökan. Nytt institut föreslås I rapporten föreslås också att det inrättas ett nytt god man institut för flyktingbarnen som kommer ensamma till Sverige. De ska företräda barnen och ha större ansvar och befogenheter än dagens gode man. Migrationsminister Jan O Karlsson är mycket positiv till förslaget - som han menar kan börja gälla direkt: – När det gäller att sätta igång i kommunerna så börjar vi naturligtvis omedelbart, När det gäller frågan om ett nytt institut med en person som träder i vårdnadshavarens ställe tar det längre tid eftersom det handlar om en lagändring, säger migrationsminister Jan O Karlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".