Också CIA kände till terrormisstänkta

Debatten om huruvida terrordåden den 11 september hade kunnat undvikas fortsätter att rasa i USA. Efter avslöjanden om att såväl president Bush som FBI fått varningar, har nu också CIA hamnat i skottlinjen. Två av flygkaparna fanns på CIA:s lista, ändå beviljades de visum till USA.
Redan sommaren år 2000 fick underrättelsetjänsten CIA upp ögonen för Nawaf alHamzi och Khalid al Midhar efter att de båda deltagit vid ett möte terrornätverket al-Qaida höll i Malaysia. Ändå larmades varken den federala polisen, FBI eller invandrarverket och den ene av flygkaparna kunde utan problem gå och hämta ut ett visum till USA förra sommaren utan att några varningslampor började blinka, avslöjar tidningen Newsweek på måndagen. Både Nawaf alHamzi och Khalid al Midhara levde ostört i USA, de öppnade bankkonton, skaffade körkort, skrev in sig vid flygskolor och stod i telefonkatalogen i ett år och nio månader utan att CIA ingrep. Först den 23 augusti förra året, drygt två veckor före 11 september, inleddes en fruktlös jakt på de båda männen. Drygt två veckor senare kapade de det flygplan som störtade in i försvarshögkvarteret Pentagon. Newsweeks avslöjande är bara det senaste i en lång rad underrättelsefiaskon. På tisdagen inleds kongressförhör för att utreda frågan, och flera ledamöter, till exempel senator Diane Feinstein befarar att ytterligare brister kommer att uppenbaras. Diane Feinstein säger att misstagen ser ut att ha varit ett mönster, snarare än ett undantag.
Cecilia Uddén, SR:s korrespondent i Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista