USA spionerar på sina egna invånare

Efter attentaten den 11 september har mer än 500 amerikaner övervakats utan tillstånd från domstol. Nu hävdar medborgarrättsgrupper att övervakningen kan vara brottslig.

Det är tidningen New York Times som på fredagen avslöjar det hemliga spionprogrammet. De senaste fyra åren ska 500 personer i USA ha övervakats.

Den hemliga spionorganisationen NSA har läst deras e-post och avlyssnat deras telefonsamtal. Och de har kunnat göra det utan att begära tillstånd från någon domstol.

Väntade ett år med att publicera
NSA har tidigare bara haft tillstånd att spionera utanför USA:s gränser. Men efter terrorattentaten 11 september 2001 så har de alltså också spionerat på amerikaner i USA.

New York Times har väntat med sitt avslöjande i ett helt år, efter påtryckningar från regeringen. Att publicera uppgifterna om spioneri skulle nämligen skada USA:s säkerhet.

Regeringskällor säger till tidningen att det hemliga spionprogrammet har avslöjat flera terrorkomplotter.

Bland annat ska man kunnat gripa den man som senare erkände att han skulle spränga en bro i New York, just efter att ha läst hans e-post och avlyssnat hans telefonsamtal.

Medborgarrättsgrupper kritiska
Tidigare i veckan kunde tv-bolaget NBC avslöja hemliga dokument från Pentagon som visar hur USA infiltrerar och övervakar fredsgrupper i landet.

Amerikanska medborgarrättsgrupper reagerar starkt på avslöjandena. De menar att människors integritet kränks och att övervakningen kan vara brottslig. Dessutom är NSA en så hemlig organisation att det finns liten möjlighet för politiker eller organisationer att ha någon insyn i vad den gör.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".