Poliser friade från misshandelsåtal

Uppdaterad 16:45
Svea hovrätt sänker straffet för de två poliserna som i tingsrätten dömdes till fängelse för misshandel av en äldre man vid en bensinmack i Botkyrka söder om Stockholm. Poliserna döms nu till dagsböter för tjänstefel.

Huddinge tingsrätt dömde poliserna till fängelse i tre månader för att de misshandlat en äldre man och att de därefter skrivit en oriktig rapport om händelsen.

En dom som enligt rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd också innebar att de skulle avskedas från sinta tjänster.

Behåller jobbet
Men i och med hovrättens friande dom vad det gäller den oriktiga rapporten och straffsänkningen till tjänstefel istället för misshandel, så får de båda behålla sina anställningar hos polisen.

Det var i juli 2004 som de båda poliserna stannade vid en bensinstation i Botkyrka söder om Stockholm. När de tankat kom en äldre man fram och ville tala med poliserna. De uppfattade honom som påverkad och kände obehag.

Bilder från övervakningskamera
Det som sedan hände finns delvis dokumenterat av en övervakningskamera. Tingsrätten ansåg att stillbilderna från övervakningskameran visade att det var poliserna som misshandlade mannen.

Men hovrätten menar att eftersom allt som sker inte finns med på bild så är det inte ställt utom allt rimligt tvivel att mannen slagit och hotat poliserna. Därför kan de inte dömas för misshandel. Och då kan deras rapport av händelsen inte heller anses vara fel.

Oenig rätt
Men rätten anser ändå att poliserna använt mer våld än vad som krävts och dömer till böter för tjänstefel. Domen innebär därmed att de båda får behålla sina arbeten. Om tingsrättens dom hade stått fast hade de två mist sina tjänster.

Professorn i processrätt, Christian Diesen, menar att antingen har åklagaren inte utrett tillräckligt för att visa vad som kan ha hänt mellan det att bilderna togs eller att man kan ana att den inte eniga hovrätten varit allt för välvilligt inställda till de åtalade just för att de var poliser.

– Det är bara en polis av hundra som använder sig av våld i tjänsten som blir åtalad, och av de som åtalas går två av tre fria. Det är väldigt sällan som en polis blir fälld för något som det här. Det krävs verkligen undantagsfall, och hade det inte funnits bidler hade det aldrig blivit något åtal. Nu fanns det bilder, men inte heller det räckte, så visst kan man fundera.

Vad bör man göra inom rättsväsendet för att det inte ska skapas någon misstanke?

– För det första måste man ju se till att göra tillräckligt noggranna utredningar när man har så här handfasta bevis. I övrigt handlar det om att inte ge poliser den här trovärdighetsbonusen som man ger dem regelmässigt av det skälet att de är poliser, trots att man är medveten om kårandan, att man gärna håller ihop, säger Christian Diesen.

Tre av rättens juridiska ledamöter var oeniga. Två ville döma poliserna till fängelse i två månader för misshandel. En ville fria poliserna helt.

Advokaten nöjd
Johan Ödlund är den ena polismannens advokat. Liksom sin klient är han nöjd med domen, men också beredd på att det kan bli en debatt om att en polis nästan aldrig fälls för att ha använt för mycket våld i tjänsten.

– Det finns säkert en och annan som kan tycka det, men jag tycker att de som ska uttala sig i den frågan bör väl ha tagit del av det material som Svea hovrätt tagit del av.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".