1 av 2
Värdetransportbilen demolerades vid sprängningen.
2 av 2
Klicka för karta.

Inga spår efter värdetransportrånarna

Ännu har polisen inga spår efter dem som utförde rånet mot en värdetransport vid Hölö söder om Södertälje tidigt på fredagsmorgonen.

Under fredagseftermiddagen övertog länskriminalpolisen i Stockholm utredningen och en av utredningsåtgärderna blir nu att jämföra rånet med andra ouppklarade värdetransportrån.

– Man gör en samkörning med alla rån för att se på tillvägagångssättet, spårförteckning, undersökning av fotanglar som tagits i beslag och så vidare, säger Christer Nilsson, sektionschef vid länskriminalen, som leder förundersökningen.

Professionellt utfört
Han beskriver rånet i morse som professionellt utfört.

Rånarna tvingade värdetransporten att stanna genom att preja den av vägen. De var beväpnade med automatvapen och avlossade flera skottsalvor för att tvinga väktarna att lämna bilen. Sedan sprängde de värdetransporten för att komma åt pengarna och eldade upp bilarna som de själva använt.

De två väktarna från Securitas säger sig bara ha sett till två rånare, men enligt polisen låg sannolikt fler bakom rånet.

På länskriminalen i Stockholm arbetar just nu mellan 15 och 20 poliser med utredningen. Förutom kontakter med Rikskriminalens specialinrättade grupp mot värdetransportrån och andra polismyndigheter i landet där värdetransportrån ägt rum, så bedrivs ett intensivt arbete för att samla in information.

Har gott hopp om att gripa rånarna
Christer Nilsson säger sig ha gott hopp om att gripa rånarna, även om han beskriver just värdetransportrån som svårlösta.

– Det är ofta få personer, man är professionell och lämnar mycket lite spår efter sig. Sent på natten finns mycket få vittnen.

Rånet är det sjätte i höst riktat mot värdetransporter eller värdedepåer och det tredje som begåtts i Stockholms län. Samtliga rån har varit mycket våldsamma och har ofta utförts av beväpnade rånare.

Det här fick i förra månaden Rikskriminalpolisen att förstärka den särskilda grupp som arbetar med värdetransportrån. Databasen med fakta om de omkring 360 värdetransportrån som ägt rum de senaste åren runt om i Sverige används nu flitigt i rånarjakten.

Tvist om ansvar
Men samtidigt fortsätter branschen och polisen att tvista om vem som bär ansvaret för att förhindra rånen. Carin Götblad är länspolismästare i Stockholm och hon menar att den växande grupp som ägnar sig åt värdetransportrån har det för enkelt.

– Det viktiga är att stoppa den här gruppen så att de inte bara blir fler och fler. Det får inte vara så lätt och lönsamt att begå rån, säger hon.

Ni lägger huvudansvaret på värdetransportföretagen?

– Ja, när det gäller att förebygga brott. Där har det brustit väldigt mycket. Det finns fortfarande brister men det är mycket på gång, säger Carin Götblad.

”Rutinerna inte bearbetade”
Även Transportarbetarförbundet anser att säkerhetsföretagen gjort för lite för att förhindra värdetransportrån och framför allt tycker de att arbetet går för långsamt.

– Rutinerna är inte tillräckligt bearbetade. Vi vet om att det inte finns tillräckligt många säkerhetsväskor i bilarna. Vi vet att överfallslarm och GPS inte förekommer i den utsträckning vi vill. Det finns mycket att göra och det går för långsamt, säger Per Winberg, förbundets ordförande.

Vem har ansvaret för det?

– Det har företagen i främsta rummet, säger han.

Efter ett av de tidigare rånen i höstas stoppade Transportarbetarförbundet alla värdetransporter i Stockholm, Göteborg och Malmö, Dalarna och delar av Västmanland med hänvisning till medlemmarnas säkerhet.

Securitas tillbakavisar kritiken
Stoppet hävdes efter att Arbetsmiljöverket krävt nya rutiner för transporterna och de och mer därtill har genomförts säger Johan Eriksson, Nordenchef för Securitas, som tillbakavisar både polisens och fackets kritik.

– Vi har gjort avsevärda förändringar under hela hösten. Det handlar bland annat om säkerhetssystem, rutiner och hur mycket pengar vi transporterar i våra fordon.

Så du menar att ni har gjort tillräckligt?

– Uppenbarligen inte eftersom vi fortfarande blir attackerade. Vi måste göra mer än vi gjort så här långt. Men det gäller ju även andra. Man måste gripa förövarna och se till att man inte kan springa runt med sprängämnen och använda det grova våld man använder idag för att attackera oss, säger Johan Eriksson, Nordenchef för Securitas.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".