al-Zarqawi.

al-Qaidaledare greps men släpptes fri

Inrikesministeriet i Irak bekräftar att den sedan länge efterspanade terroristen Abu Musab al-Zarqawi både greps och släpptes av irakisk polis förra året. Polisen kände inte igen honom.

För mer än ett år sedan greps al-Qaidaledaren i Irak Abu Musab al-Zarqawi av irakisk polis i det sunnimuslimska motståndsnästet Falluja strax väster om Bagdad.

Varför han greps är oklart, men de som förhörde al-Zarqawi kände i alla fall inte igen honom och efter tre-fyra timmar släpptes han.

Uppgifterna om att al-Zarqawi har gripits och släppts har cirkulerat en längre tid, men nu bekräftas de av Iraks vice inrikesminister Hussein Kamal.

Kunde inte ta fingeravtryck
Han förklarar misstaget med att poliserna i Falluja då var så dåligt utrustade att de inte ens kunde ta fingeravtryck.

Trots att al-Zarqawis bild i olika förklädnader finns spridd överallt i Irak kände poliserna inte igen honom.

Abu Musab al-Zarqawi leder terroristnätverket al-Qaidas verksamhet i Irak. Han ligger bakom mängder av blodiga attentat och många hundratals människors död.

Han är en av världens mest jagade människor. USA lovar en belöning på 25 miljoner dollar, omkring 200 miljoner kronor, till den som ser till att al-Zarqawi åker fast.

Dömd till döden
Abu Musab al-Zarqawi är dömd till döden i sitt hemland Jordanien men han har, påstås det, vid flera tillfällen lyckats smita undan när man har varit nära att fånga in honom.

Det ryktas med jämna mellanrum att han är illa skadad och ibland också död. Det finns de som är övertygade om att Abu Musab al-Zarqawi faktiskt är död, men ändå lever kvar som en symbol för det islamistiska väpnade motståndet mot den utländska närvaron i Irak.

Christer Fridén, Arbil
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".