JK accepterar kameraövervakning i taxi

Taxi Göteborg fick på måndagen klartecken från kammarrätten att övervaka sina kunder med kamera. För en tid sen fick också Taxi Stockholm det. Justitiekansler, JK, Göran Lambertz, som tidigare har velat begränsa kameraövervakning i taxi, säger att han inte tänker försöka driva målen vidare till regeringsrätten.
– Det är helt tydligt att kammarätterna tycker att övervakningsintresset här tar över integritetsintresset och då tror jag inte att det finns någon utsikt till framgång i regeringsrätten och jag tycker också att det är rimligt att man böjer sig för kammarrätternas bedömningar, säger JK Göran Lambertz Både Taxi Stockholm och Taxi Göteborg har nu alltså fått tillstånd att införa kameraövervakning från kammarrätten. På Taxi Göteborg säger trafikchefen Paul Urvall att de räknar med att ha installerat kamerorna tidigast i höst. Det tillstånd bolagen fått innebär att kunderna kommer att fotograferas fem gånger när de kliver in och fem gånger när de kliver ur bilen. Justitiekansler Göran Lambertz säger att han framför allt reagerat på det faktum att alla kunder fotograferas, något han anser vara ett ganska stort ingrepp i privatlivet, men han konstaterar också att behovet av övervakning i taxi tycks ha ökat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".