Borgarna reserverar sig mot vårbudgeten

De borgerliga partierna vill genom sänkta skatter och avregeleringar få en bättre svensk ekonomi. På måndagen presenterade de fyra partierna sin gemensamma reservation till regerigens vårbudget.
De borgeliga partiernas beskrivning av den svenska ekonomin är en dyster historia. Den verkliga arbeslösheten är hög och ekonomiskt halkar Sverige efter andra västliga länder, heter det i reservationen som tecknar en mycket bred bild av borgerlighetens ekonomiska alternativ. Vill ha högre tillväxt Enligt Konjunkturinstitutet kommer den ekonomiska tillväxten de närnaste åren att var i snitt ungefär två procent. De borgerliga vill ha minst tre procents tillväxt per år. Vägen dit går via sänkta skatter, enklare regler för företag och en större möjlighet att arbeta längre upp i åren än i dag. Partierna vill också få till stånd en bred uppgörelse med socialdemokraterna om förändringar i arbetslöshets- och sjukförsäkringssystemen, liknande den överenskommelse som tidigare träffats om pensionerna. - Vi ser ju att nuvarande socialförsäkringssystem inte fungerar bra, säger Mats Odell, kristdemokraterna. - Det leder till ökade sjukskrivningar och vi har även en arbetslöshet som är orimlig, där det fortfarande inte är tillräckligt lönsamt att ha jobb. Sjukfrånvaron oroar Också de borgerliga partierna oroas över hur sjukfrånvaron stigit de senaste åren. Lösningen är att få tillbaka de sjuka i arbete. Vi vill ha en rehabiliteringsgaranti som träder i kraft efter tre månader, säger Lena Ek, centerpartiet. - Då ska det vara klart med en individuell plan för vad som behöver göras, vad den här personen vill, vad man klarar av och i vilka steg man ska ta det och det ska finnas pengar till det. Lena Ek vill att detta ska kopplas till en nationell vårdgaranti. Rättssäkerheten lyfts fram De flesta förslagen har i olika former funnits med under lång tid, men för första gången lyfts nu rättssäkerhetsfrågorna också in i de ekonomiska sammanhangen. - När människor inte ens kan få en försäkring till sitt småföretag på landsbygden eller i storstädernas förorter, då är rättsäkerheten en mycket tydlig tillväxtfaktor, säger Karin Pilsäter, folkpartiet.
Pontus Mattsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".