Elektronisk märkning kan minska rånrisk.

Elektronisk sedelmärkning försvårar rån

Ny teknik kan göra framtidens sedlar betydligt säkrare för rån. Jeronym Seitl i Taberg i Småland har tagit patent på en metod där sedlar förses med en elektronisk minnesfunktion, som kan avaktiveras vid en värdetransport och göra sedeln värdelös för en rånare.

– Den enklaste lösningen för att förhindra rån är att frånta sedlarna deras värde. Då blir de inte akuella för eventuella rånare, säger Jeronym Seitl.

Om man rånar en värdetransport skulle det bara vara tomma papperslappar man fick med sig?

– Precis, de skulle inte vara mera värda än själva trycket på dem.

Redan för fem år sedan fick Jeronym Seitl patent på sin idé om ett elektroniskt miniminne på sedlar. Ett chip eller en tunn magnetremsa till exempel, som skulle kunna avaktiveras med motsvarande en kortläsare när sedeln ska förvaras i en butik eller transporteras.

Själva värdet förs under tiden automatiskt över till ett konto, och när pengarna sedan tas ut i en bakomat eller i en affär, så aktiveras sedeln igen. Även om många praktiska frågor måste lösas så finns egentligen redan tekniken och Jeronym Seitl tror förslaget nu ligger rätt i tiden.

– Det är inte bara pengars värde som går till spillo utan också människovärde, folk lider av att bli rånade. Det måste kännas mycket säkrare att sitta på sedlar som inte är stöldbegärliga, säger Jeronym Seitl.

Jeronym Seitl är bara en av många som nu hört av sig till Riksbanken med idéer på hur sedlarna skulle kunna bli säkrare Efter värdetransportrånen har samtalen ökat. Olika försök har också utfört på andra håll i världen. Och att någon form av elektronisk märkning av sedlarna på sikt kommer är Riksbankens sedeltekniske expert Michael Reizinger övertygad om.

– Det kan vara en kodad säkerhetstråd eller något chip eller något band. Det viktigaste är att den är tunnare än papperstjockleken.

Hur långt bort i tiden är det?

– Eftersom sedeltillverkning är en ganska lång procedur så ligger det relativt långt fram tyvärr, säger Michael Reizinger, sedelteknisk expert på Riksbanken.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".