Baylan öppnar för borgerlig uppgörelse

Skolminister Ibrahim Baylan är beredd att göra upp med ett eller flera borgerliga partier om den nya skollagen, efter valet i höst, beroende på valresultatet.

– Jag skulle egentligen se att det fanns en bredare syn på skolan. Efter ett val är jag övertygad om att möjligheten är betydligt större än sex-sju månader innan ett val.

Hur då?

– Det återstår att ta en ny diskussion efter valet, inte bara med miljöpartiet, utan också med de partier som sitter i Sveriges riksdag. När det handlar om vilken politik som förs är jag övertygad om att samtalsklimatet är ett helt annat efter valet. Vi ser hur den borgerliga maktalliansen har låst sig fullständigt utan att ha gemensamma sakfrågor. Skulle de förlora valet är läget ett helt annat, säger Ibrahim Baylan.

Socialdemokraterna bröt förhandlingarna om skollagen med miljöpartiet i förra veckan.

Partierna tyckte alltför olika bland annat om friskolor och kommunala skolors frihet.

Hårda ord från alliansen
Kritiken mot att skolministern inte lyckats driva igenom den redan försenade nya skollagen är hård.

Vänsterpartiets förhandlare i skolfrågor, Lennart Gustavsson, tycker att skolministern underskattat svårigheterna att bli överens med miljöpartiet. Han ser det uteblivna lagförslaget, som ett misslyckande.

– Jag vet inte hur man annars skulle kunna kategorisera att en av de viktigaste uppgifterna vi haft under mandatperioden, har vi misslyckats med att genomföra, säger Gustavsson.

De borgerliga partiledarna var skarpa i sin kritik i Ekot på fredagen.

– Detta är naturligtvis en rejäl flopp för Ibrahim Baylan, sade kristdemokraternas Göran Hägglund.

– Jag tror att det säger rätt mycket om hans bristande erfarenhet ifrån riksdagsarbete, sade centerns Maud Olofsson.

– Det visar att regeringen saknar underlag på en av sina viktigaste frågor i riksdagen, sade moderaternas Fredrik Reinfeldt.

– Jag tycker att det är helt katastrofalt. Ibrahim Baylan har inte lyckats göra någonting åt de stora skolproblemen och nu har han givit upp, sade folkpartiets Lars Leijonborg.

Fler lärare viktigare
Men skolminister Ibrahim Baylan säger att det varit viktigare att öka antalet lärare och annan personal i skolan, än om skollagen försenas något år.

Han håller istället öppet för ett brett samarbete med även borgerliga partier om skolfrågor i höst om valresultatet gör att det kan bli aktuellt.

Den borgerliga kritiken tar han lätt på.

– Den här typen av politisk tuppfäktning är inget för skolan framtid, säger skolminister Ibrahim Baylan.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se