Tony Blair presenterar EU:s budgetuppgörelse.

Blairs budget lyckades avvärja EU-kris

Uppdaterad 16:45
Efter nära ett dygns maratonförhandlingar lyckades till slut EU-länderna enas om en ny långtidsbudget för perioden 2007 – 2013. Vid tretiden natten mot lördagen meddelade EU:s ordförande Storbritannien att uppgörelsen var klar och en hotande ny kris i EU-sammanhållningen kunde avvärjas.

Premiärminister Tony Blair tillkännagav att enighet nåtts av solidaritet med EU:s nya medlemsländer.

– Vi borde alltid vara beredda att betala för den ekonomiska utvecklingen i EU:s nya medlemsländer, sa Tony Blair efter budgetuppgörelsen i natt.

Brittiska rabatten
Blair syftade på den eftergift som Storbritannien nu gått med på, att släppa ifrån sig lite till av den omstridda brittiska EU-rabatten. Britterna avstår nu från drygt tio miljarder euro efter hårda påtryckningar från de andra EU-länderna.

Det gör det möjligt för EU att öka det ekonomiska stödet till de tio nya medlemsländerna.

– Storbritannien måste vara med och dela det ekonomiska ansvaret för utvecklingen i Europa, sa premiärminister Tony Blair med direkt adress till sin EU-kritiska hemmaopinion.

Franska eftergifter
Blair riskerar hård kritik när han återvänder hem för att han gett upp en del av EU-rabatten. Men Frankrike, Storbritanniens bittraste motståndare, tvingades också till eftergifter.

EU-kommissionen får i uppdrag att 2008 – 2009 genomföra en översyn av EU:s inkomster och utgifter, framförallt den dyra jordbrukspolitiken.

Blair krävde en minskning av det dyra jordbruksstödet som framförallt fransmännen tjänar på, som villkor för att ge upp en del av den brittiska EUrabatten.

Men Blair riskerar ändå att dra det kortaste strået. I den nya överenskommelsen står det bara att översynen av budgeten kan leda till en reform av jordbrukspolitiken.

Men tills vidare är striden avblåst och Tony Blair har vunnit gillande för att han till sist lyckades avvärja ett nytt sammanbrott i budgetförhandlingarna och förhindra en ny förtroendekris bland EU:s medborgare.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".