En nöjd Göran Persson lämnar toppmötet tillsammans med tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Landsbygdspengar Sveriges budgetklipp

Uppdaterad 16:45
Sveriges statsminister Göran Persson är mer än nöjd med det svenska resultatet i EU:s budgetförhandlingar. Det gäller framför allt en ökning av EU-bidrag till svensk landsbygdsutveckling. Pengarna ska bland annat satsas på småföretag, utveckling av bioenergi och energiomställning.

På en presskonferens i Bryssel tidigt på lördagsmorgonen sa den svenske statsministern Göran Persson att han var nöjd med uppgörelsen.

– Jag känner mig så där lagom framgångsrik som man ska vara efter en kompromiss där man inte har fått allt men tillräckligt mycket för att man med lätthet ska kunna säga ja till den här uppgörelsen, sa statsministern på presskonferensen.

Jämfört med den budget Sverige sa nej till i juni i år har Sverige fått in betydligt mer pengar.

- Det är ungefär 10 – 12 miljarder svenska kronor i bättre förhandlingsutfall, sa Göran Persson.

Landsbygdspengar
Det stora svenska klippet gäller pengar till landsbygdsutveckling. Med en ordentlig ökning blir det stödet under sju års tid drygt en miljard kronor per år. Jämfört med det förslag Sverige sa nej till i somras finns också en sänkning av EU-avgiften med drygt 400 miljoner kronor per år. Den svenska EU-avgiften kommer efter bidrag att bli ungefär 12 miljarder kronor om året.

Negativt för Göran Persson är däremot att Sverige tvingades säga ja till globaliseringsfonden, en fond som ska ge stöd till människor som drabbas av företagsnedläggningar.

- Några hundra miljoner i en sådan fond kommer aldrig att kunna hantera de anpassningar som måste ske i varje medlemsland för att klara globaliseringens konkurrenstryck, sa Persson.

Modernisera unionen
Mycket nöjd är dock Göran Persson med att det år 2009 ska bli en översyn av den brittiska rabatten på EU-avgiften och en översyn av jordbrukspolitiken. Och Göran Persson är övertygad om att den här översynen leder till konkreta resultat.

– Britterna vill vara med och finansiera en modern union, men inte de gamla programmen, så där finns ett ömsesidigt intresse av att driva den processen framåt och därför tror jag att det här kommer att ske och det kommer att bli framgångsrikt, sa statsminister Göran Persson efter överenskommelsen om EU:s långtidsbudget.

Var det Tyskland som löste ut den här situationen genom att erbjuda mer pengar?

– Tyskland har förhandlat på klassiskt tyskt sätt. De har inte sett så noga till egna intressen.

Tycker du att det är något land som har fått oförtjänt mycket pengar i den här budgeten?

– Det gör det naturligtvis, men det är onödigt nu när man har träffat en kompromiss att peka ut de som är extra stora vinnare och förlorare. Det blir dessutom lätt subjektivt, för jag misstänker att en del kring bordet tycker att vi har fått alldeles för mycket, vilket vi inte tycker är en rättvis beskrivning.

Vad ska den här stora summan till landsbygdsutveckling användas till?

– Det får vi nu diskutera med landsbygdens folk, men ett område som jag själv känner starkt för är den omställning av energisystemen som vi har och där vi hoppas att de areella näringarna ska vara med och bidra till att ersätta oljan.

I riksdagens EU-nämnd fick ni godkänt för den här budgeten av alla utom miljöpartiet, vad säger du om det?

– Jag är inte förvånad för miljöpartiet har ju uppfattningen att man ska ha en så liten budget som det överhuvud taget är möjligt inom EU. De vill ha en ännu mindre budget än detta. Det ville jag också ha men hade vi satt oss på den stolen så hade det inte blivit någon uppgörelse alls och då vet man inte om vi hade kunnat ta hem de här framgångarna nästa gång. Som i alla förhandlingar, det är en kompromiss och jag tror att det var väl avvägt, säger Göran Persson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".