Socialstyrelsen klarar inte samtalen från barnhemsbarnen

Socialtjänstminister Morgan Johansson har uppmanat före detta barnhemsbarn att kontakta Socialstyrelsen för att berätta om sina upplevelser om övergrepp och kränkningar. Nu visar det sig att Socialstyrelsen inte har möjlighet att ta emot alla samtal.

Regeringen ska utreda vittnesmålen om övergrepp och kränkningar vid svenska barnhem under efterkrigstiden.

Elias Markewärn, som bodde på barnhem på 50-talet, är en dem som ringt till Socialstyrelsen.

– Jag ringde upp det officiella numret och kom till växeln, som kopplade mig vidare till någon avdelning, där den som svarade kopplade mig vidare. Till slut la jag bara på luren för det var som att prata med en vägg, säger Elias Markewärn.

Drabbade uppmanades ringa
Det är regeringen som har gett Socialstyrelsen i uppdrag att till den 31 mars nästa år ta reda på i vilken omfattning som övergrepp och vanvård förekom på de svenska barnhemmen mellan 1950 och 1980.

Granskningen ska genomföras med hjälp av arkiv och befintlig forskning, men också genom att samla in de före detta barnhemsbarnens egna berättelser.

I Sveriges Radios program Barnen sa socialtjänstminister Morgan Johansson den nionde december att de som är drabbade ska höra av sig.

– Vi gör allt från myndigheternas och regeringens sida för att försöka ge möjlighet för dem att berätta vad de varit med om. Vi är ärligt intresserade av att gå till botten med det här, sa Morgan Johansson i november.

Ska de som lyssnar nu ta kontakt med Socialstyrelsen och berätta?

– Ja, det kan de göra, sa Morgan Johansson.

En enda tar emot samtalen
På Socialstyrelsen finns en person som ska ta emot samtalen från barnhemsbarnen, men det finns inte möjlighet att prata med alla.

Det tycker Elias Markewärn är dåligt. För honom är det viktigt att komma fram. Han vill berätta historien om sin uppväxt, om tvångsarbete och misshandel.

– Det som är gemensamt för oss barnhemsbarn är utanförskapet. För min egen sak vill jag ha en personlig ursäkt från staten som tog min barndom ifrån mig. Jag vill ha skadestånd för en förlorad barndom, säger Elias Markewärn.

”Lovade för mycket”
Socialtjänstminister Morgan Johansson står fast vid att det är viktigt att barnhemsbarnen får berätta sina historier, men han säger samtidigt att han lovade för mycket, när han sa att Socialstyrelsen skulle kunna prata med alla.

– Det var klumpigt av mig att utrycka mig som en uppmaning. Jag tycker det är bättre att Socialstyrelsen jobbar i lugn och ro med att sätta upp en organisation och fundera över hur man ska samla in uppgifterna, säger Morgan Johansson.

Men om de inte kan ta emot samtalen, hur ska granskningen då gå till?

– Vi har nyss gett uppdraget till Socialstyrelsen. Kanske är det lite för tidigt att ställa krav på dem att det ska finnas en organisation från första stund. Det är bara att konstatera att det inte finns idag, säger socialtjänstminister Morgan Johansson.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".