Bankerna öppnar för sänkta kortavgifter

Uppdaterad 16:45
Den senaste tidens värdetransportrån gör att bankerna nu kan tänka sig att sänka kortavgifterna. Det är framför allt för att öka kortanvändningen vid småköp som bankerna nu ändrar uppfattning i frågan.

– Med hänsyn till den allvarliga situation vi befinner oss i så finns det nu en positiv syn hos bankerna och diskussionerna har redan startat med handeln på vilket sätt man skulle kunna förbättra det här. Det här med småbetalningar är en punkt, säger Leif Trogen, direktör vid Bankföreningen. 

Avgifterna som bankerna och kortföretag tar ut av handeln vid kortköp är ett gammalt tvisteämne mellan banker och handeln.

Kort för att minska rånrisk
Bankerna vill se en ökad kortanvändning för att minska rånrisken och mot bakgrund av den senaste tidens värderån öppnar nu bankerna för första gången för en sänkning av avgiften vid småköp, det vill säga för köp under ett par hundra kronor.

Enligt Leif Trogen, direktör vid Bankföreningen, pågår långtgående diskussioner i flera storbanker för en sänkning av kortavgifterna och det kan öka kortanvändningen inte minst i småbutiker.

– Den stora kontantanvändningen sker framför allt i småbutiker och det är där man måste titta konkret och se om vi kan nå fram med lösningar som gör att kortanvändningen kan öka också för småköp i butik. Det gäller köp upp till ett par hundra kronor, säger Leif Trogen, på Bankföreningen.

Ingen gripen för Hölörånet
Tidigt på fredagsmorgonen inträffade alltså ytterligare ett värdetransportrån i Hölötrakten söder om Södertälje. Polisen har fortfarande inte gripit någon misstänkt för rånet, men efterlyser tips från alla som kan ha gjort iakttagselser från det att transporten lämnade Linköping klockan halv tre i går morse, och efter att den övermannades av de tre rånarna.

Sent på fredagskvällen kom Securitas överens med fackförbundet Transport om en ytterligare skärpning av säkerheten för värdetransporterna, som nu ska begränsas nattetid och där värdet på transporten inte får överstiga ett visst värde.

– Vi har under den senaste tiden huvudsakligen drabbats dagtid men självfallet är vår förhoppning att begränsa antalet rån och attacker mot oss. Den absoluta målsättningen är att få ner det till noll, säger Johan Eriksson, Nordenchef för Securitas värde. 

Handlingsprogram
Polisen, säkerhetsbranschen och handeln kommer nästa vecka att presentera ett handlingsprogram med 24 förslag som ska minska värdetransportrånen.

Ett av dem handlar om att polisen ska få bättre kännedom om värdedepåer och om bilarnas transportvägar och ett annat förslag är att bilarna som kör värdetransporter skall vara utrustade med kameror.

– Man har kameror som filmar ut från fordonet under resan. Det innebär att man kan studera bildmaterialet, till exempel om man tror sig vara kartlagd i förväg för de här resrutterna och det är mycket vöäsentligt för polisens förundersökning om det inträffar ett rån, säger Ulf Göranzon, presstalesman vid länskriminalpolisen i Stockholm.

Anna Gustavsson
anna.gustavsson@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".