"Rektorer vet inte vilka regler som gäller"

Skolverkets generaldirektör Per Thullberg beklagar att det blir inte någon ny skollag den här mandatperioden. I Ekots Lördagasintervju sa Thullberg att det betyder att rektorer och lärare får fortsätta att arbeta utan att egentligen veta vilka regler som gäller.

– Jag tror att vi har behov av en ny skollag som klart talar om vilket ansvar rektorerna har, vilket ansvar lärarna har, vilka rättigheter eleverna har. Förslaget som vi har tagit del av och ser väldigt positivt på från Skolverkets sida är en ordentlig genomarbetning och uppstramning, klarare och tydligare regler. Det hade underlättat för rektorerna att ta till sig de bestämmelser som styr skolan.

Vet de inte det idag?

– Tyvärr är det många rektorer som inte riktigt vet vad som gäller. Det handlar mycket om elevernas rättigheter till särskilda insatser.

Per Thullberg är också oroad över att skolorna inte får införa nationella prov i årskurs fem. Skolminister Ibrahim Baylan ville ha nationella prov i femman men han blev överkörd av sin partikongress.

Det här innebär att lärarna inte har någon riktig möjlighet att kontrollera elevernas kunskaper.

– Förloraren är de svaga eleverna, de som inte har studietraditionen med sig från hemmet. Det är där skolan måste bli den starka kraften som hjälper de eleverna vidare. Hur ska man kunna göra det om man inte får testa vilka kunskaper de har?

Du är ju själv socialdemokrat, varför förstår inte dina partikamrater det här resonemanget?

– Du får fråga dem, men det är min övertygelse om behovet av tidigare kunskapsbedömningar, säger Skolverkets generaldirektör Per Thullberg.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".