Vuk Draskovic.

”Vi vet inte var Ratko Mladic finns”

Trycket ökar på regeringen i Serbien att gripa Bosnienserbernas forne befälhavare Ratko Mladic och överlämna honom till krigsförbrytartribunalen i Haag. Om inte Mladic grips senast den sista december kommer att FN att besluta om bestraffningar av Serbien. Ekots utsända har träffat den serbiske utrikesministern, Vuk Draskovic, som är djupt bekymrad och frustrerad.

Ansiktet mörknar när frågan ställs om utsikterna att få Ratko Mladic till Haag före årets slut.

– År efter år har jag tvingats tala om Haag. Det är ett internationellt åtagande, men det är faktiskt i allra första hand en angelägenhet här, den viktigaste för Serbien. Aldrig förr i historien har serber anklagats för att döda civila, krigsfångar eller för etnisk rensning, suckar utrikesminister Vuk Draskovic.

”Jag kan inte beordra polisen”
– General Mladic och de andra har dragit skam och vanära över Serbien, över historien och över folket. Det är därför vi måste fullfölja vårt internationella åtagande - att dom kommer till Haag - så serberna kan få återupprättelse.

– Men jag är utrikesminister och kan inte ge order till militär och polis, konstaterar Vuk Draskovic.

Ratko Mladic sågs länge som en folkhjälte bland serberna. Det var han som skyddade bosnienserbernas hem och rättigheter. Hur detta gick till visste eller ville inte folk veta. Efter att en videofilm visades i serbisk tv i somras över avrättningar av unga muslimska pojkar i Bosnien under kriget försvann mångas sympatier:

– Visst är han en belastning för oss och han borde fundera över vad som är klokast, tycker en försiktig dam på Belgrads gator.

Svaret hos hemliga polisen
Vuk Draskovic i sitt vackra tjänsterum på utrikesministeriet påpekar att Serbien efter störtandet av Slobodan Milosevic aldrig rensade ut de gamla strukturerna inom hemliga polisen, ett stort misstag, anser han idag. Det är inom de organisationerna som svaret finns - var är Ratko Mladic? Osynlig har han ju inte blivit.

– Jag vet inte exakt var han finns, och citera mig nu korrekt, ber han. Men underrättelsetjänsten är densamma som förr och jag vet att Mladic måste ha stöd och det har han av de partier och krafter som är rädda för Europa, som vill hålla Serbien isolerat. För det är bara då, under sådana omständigheter de kan ha kontrollen över serberna.

Tyvärr så växer nu stödet kraftigt för dom grupperna, hävdar Vuk Draskovic. Tidigare har de här alltid kunnat peka på Kroatien och dess efterlysta befälhavare Ante Gotovina, men nu är han i Haag. Det finns inga andra längre att peka på.

– Europa och Haagtribunalen förlorar nu tålamodet med oss, det är ett faktum, konstaterar Vuk Draskovic.

Christina Gustafsson, Belgrad
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".