Sverige stoppar stödet till Uganda

Tidigare har Ugandas president Yoweri Museveni hyllats som ett föredöme bland afrikanska ledare, men hans regim har blivit alltmer korrupt och despotisk. Därför har Sverige bestämt sig för att stoppa stödet till regeringen tills vidare.

– Uppe i norr är det väldigt väldigt allvarligt, säger Lotta Sylwander på det statliga biståndsorganet SIDA.

– Det är en svår svältkatastrof, det är en krigsliknande situation, människorna bor i stora läger där förhållandena är erbarmliga. I resten av landet råder en situation där det inte är politisk öppenhet längre.

Biståndsgivare har fått nog
Ugandas president Yoweri Museveni sågs länge som en ny typ av ledare i Afrika och utländska givare har öst pengar över Uganda.

Halva Ugandas statsbudget finansieras av utländska medel, men nu har flera stora givare fått nog - av korruption, av militärens ökade makt och av bristen på mänskliga rättigheter. Världsbanken, Holland och Norge har redan skjutit upp delar av sina bidrag till Ugandas statsbudget.

Nu har också den svenska regeringen bestämt att hela budgetstödet till Ugandas regering ska skjutas upp. Tills vidare stoppas 65 miljoner kronor. 25 miljoner kronor kommer att omdirigeras direkt till FN och humanitära insatser i den svältdrabbade norra delen av landet.

Reformer krävs
För att stödet ska återupptas krävs reformer, säger Lotta Sylwander på det statliga biståndsorganet SIDA.

– Ja, då måste man ju följa de avtal som man har skrivit på med givarna för att man ska få budgetstöd, och det är flera av de här sakerna alltså kanske speciellt det här med mänskliga rättigheter och de demokratiska rättigheterna som just nu inte är tillfredsställda, säger Lotta Sylwander.

Många analytiker gör likheter mellan Museveni och Mugabe i Zimbawe. Båda är före detta gerillasoldater, båda prisades i början av sina mandatperioder men har på senare år fängslat oppositionspoitiker och anklagat dem för landsförräderi, och både verkar vilja sitta kvar vid makten på livstid.

Lotta Sylwander tycker att den senaste tidens utveckling i Uganda är ledsam.


– Det tråkiga med Uganda är att det har varit ett välfungerande land, eller har haft väldigt positiva trender och tecken. Det mesta har gått åt rätt håll och så helt plötsligt, eller ganska plötsligt så händer det här, och det är väldigt tråkigt att se i ett land som hade goda förutsättningar att faktiskt vända fattigdomstrenden och få till ett demokratiskt system, säger Lotta Sylvander på SIDA till Ekot.

Johanna Petersson
johanna.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".