Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Effektivt tsunami-skydd på Hawaii

Publicerat söndag 18 december 2005 kl 12.00

Hilo på Hawaii är den stad som drabbats av flest tsunamivågor. Fem gånger de senaste 50 åren har staden sköljts över av jättevågor och har därför världens mest välfungerande varnings- och evakueringssystem.

Välkommen till Hilo, tsumanins huvudstad, står det på själva stadsskylten och här närmast Stilla Havet ligger stora parker. 1946 försökte forskarna varna för en annalkande jättevåg. Men det var den 1 april och ingen trodde på dem.

– Vi var 12 flickor som var väg med skolbussen längs strandvägen då vi plötsligt såg jättevågen komma in. Vi bara skrek rakt ut, bussföraren svängde runt hörnet uppför backen och vi hann precis undan. Sen såg vi hur den tio meter höga vågen på tillbakavägen drog med sig hus, lastbilar och träd, säger Mildred Uschima idag 77 år.

Tsunamimuseum
Hon berättar för en andäktigt lyssnande skolklass på Hilos tsunami-museum. Hon har upplevt tre större tsunamivågor 1946, 1960, 1975.

Hilos borgmästare Harry Kim har som mål att ingen mer ska dränkas av de nya tsunamivågor som alla vet kommer att drabba Hilo förr eller senare.

– Det här för aldrig hända mer. Ingen ska dödas av någon tsunami, mer säger han.

Hur skulle vi märka om en jättevåg skulle var på väg just nu? Skulle sirenerna där borta vid palmerna sätta ingång?

– Sirenerna är bara en del, av skyddet. När de ljuder vet folk att de ska sätta på radion. Vi bryter omedelbart alla sändningar i radio och tv, inom 20 minuter ska alla vara evakuerade inåt landet, vi övar i skolorna varje termin. Vi experimenterar också med att det ska ringa och komma textmeddelanden i alla mobiltelefoner. När vågen dragit sig tillbaka sätter vi omedelbart igång räddningsarbetet.

Upprätthålla medvetandet
Men det gäller också att förebygga, Här närmast stranden får det inte längre finnas bostäder, hotellen får inte ha några boende på första våningen och inga skolor, sjukhus i de områden som kommer att översvämmas. Det svåraste är att upprätthålla medvetandet. För även här i världens mest tsunamidrabbade stad kan det gå mer än tio år mellan dödsvågorna, säger borgmästare Kim.

– Det mest tragiska är att så många dog helt i onödan, tillägger han. Många nyfikna sprang ut för att titta när vattnet drog sig tillbaka. Idag vet väl alla om det händer eller om marken börjar skaka så ska man lämna allt och springa inåt land eller upp i ett högt hus.

– Om ni ser någon gammal dam springa för livet undan vågen uppför backen så är det jag, säger Mildred Uschumi till skolklassen.

Thomas Nordegren, Hilo Hawaii
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".