Kortbetalningar ska öka kyrkans inkomster.

Betalkort ska ge mer pengar i kollekten

Snart kan kyrkobesökare betala kollekt och kyrkkaffe med betalkort. Svenska kyrkan och ytterligare tre kristna samfund arbetar med att ta fram en kortmaskin för kyrkorna, en så kallad kollektomat, som på prov ska installeras i några kyrkor i under nästa år.

Martin Nilsson, insamlingsansvarig på EFS inom Svenska kyrkan, beskriver hur kollektomaterna ska fungera.

– På samma sätt som det kan se ut när man beställer en tågbiljett ska man kunna gå fram till en liten dataskärm, där man väljer ändamål och belopp. Sen drar man sitt betalkort och knappar in sin kod.

Kollektomat på prov
Svenskarna använder allt oftare betalkort istället för kontanter, något som börjar märkas i kyrkorna. Många kyrkobesökare har nämligen inte kontanter med sig och kan därför inte ge kollekt, betala konsertbiljetter och kyrkkaffe eller skänka pengar till välgörande ändamål.

För att fler ska kunna betala i kyrkorna har nu Svenska kyrkan i samarbete med Evangeliska fosterlandsstiftelsen EFS, Riksföreningen Pingst FFS och Svenska Missionskyrkan tagit fram en modell för en kortautomat, en kollektomat, som ska kunna finnas i kyrkorna.

Tanken är att ha en automat som är anpassad för kyrkan, med en datorskärm och en kortdragare.

– De kommer levereras med en lämplig möbel, som kan fingera i den miljön. Den kan se ut som en liten pulpet med en pekskärm.

Blandade reaktioner
Martin Nilsson säger att han enbart mött positiva reaktioner på idén med en kortautomat för betalkort i kyrkorna. Men bland de kyrkobesökare som Ekot talat med är åsikterna delade.

– Jag tycker inte om det där med kort. Jag vill att det ska vara kontanta pengar, säger Siv Noring.

– Det kanske inte är en dum idé, säger Margareta Kilander.

Skulle du själv kunna tänka dig betala med kort?

– Det skulle jag nog, säger hon.

Men än så länge är det oklart när det kommer att finnas kollektomater i kyrkorna. Knäckfrågan är ekonomin. Samfunden vill att det ska kosta så lite som möjligt för kyrkorna att ha en kortautomat.

Kan ge mer pengar
Men Martin Nilsson på EFS tror att den frågan snart kommer att lösas och i så fall kan de första kollektomaterna börja användas i februari eller mars.

Han tror att kyrkorna kommer att få in mer pengar när kyrkobesökarna också får möjlighet att betala med kort.

– Jag tror vi missar en hel del idag på att folk inte har pengar i plånboken. Sen tror jag att man kan vara beredd att ge lite mer om man drar kort än om man stoppar pengar i en kollektbox, säger Martin Nilsson, insamlingsansvarig på EFS inom Svenska kyrkan.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".