Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kongo folkomröstar om ny författning

Publicerat söndag 18 december 2005 kl 11.49
Kö till vallokalen i Bukavu.

Kongos första demokratiyttring på 40 år sker på söndagen, genom en folkomröstning om en ny författning. Om det blir ett ja, för den nya grundlagen, så kan Kongo gå till val nästa år men blir det ett nej, så kommer Kongos blodiga konflikter att fördjupas.

Många kallar det ett mystiskt dokument som ingen har sett, förslaget till en ny tillfällig konstitution. Att det är skrivet av samma ledare som lett landet in i den ena krisen efter den andra, och att det garanterar krigsherrar fortsatt makt, gör att många kongoleser ser på dagens folkomröstning med skepsis.

Ett oppositionsparti manar till bojkott, men det kanske avgörande motståndet kom på lördagen, då katolska kyrkor uppmanade folket rösta nej till förslaget.

Om det blir ett ja, som regeringen och president Kabila vill, så är tanken att Kongo äntligen kan genomföra ett demokratiskt val nästa år.

Inte i närheten av demokrati
Sedan Kongo blev självständigt från Belgien 1960, så har upproren avlöst varandra. Mobuto tog makten i en militärkupp 1965 och ändrade namnet Kongo till Zaire, men dog 1997 i landsflykt, när rebeller tagit kontroll över huvudstaden Kinshasa.

Namnet på landet ändrades tillbaka till Kongo, men nu med tillägget Demokratiska Republiken, utan att landet varit i närheten av demokrati på minst 40 år, och fortfarande inte är det. Men vill, med dagens folkomröstning.

40 000 vallokaler finns utspridda i detta jätteland, täckt av regnskog, utan farbara vägar, och en järnväg som naturen tog tillbaka för många år sedan. I dessa skogar gömmer sig ett otal rebellgrupper, som ofta terroriserar civilbefolkningen, medan en FN-styrka på 17 000 man förgäves försöker stävja allt våld, som uppskattningsvis har krävt ett par miljoner människoliv.

Val mellan pest och kolera
Att genomföra en folkomröstning i Kongo, ses som en jätteuppgift, nästintill omöjlig. Och ingenting i Kongo går lugnt till. Redan har vallokaler utsatts för brandbomber i Kinshasa, och polisen har skjutit tårgas mot demonstranter.

Många ser det som ett val mellan pest och kolera. Rösta ja för att cementera makten hos nuvarande ledare, rösta nej och försätta landet i en ny kris som ingen ser ett slut på.

Och om missnöjet är lika utbrett som högljutt nu, så har Kongo inte sett det demokratiska dagsljuset ännu.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".