Stora brister i vårdgarantin

Sveriges Radio har vid en kartläggning avslöjat stora brister när det gäller vårdgarantin. Dels det faktum att bara hälften av de berörda patienterna känner till vårdgarantin, och vad som gäller för den. Samt att inget av landstingen som har en vårdgaranti vet hur många det är som tar sig utanför länsgränserna till andra sjukhus. Garantin innebär nämligen en möjlighet för en missnöjd patient att vända sig till ett annat landsting eller till en privat läkare.
Landstingen har heller inte någon information om vilka åldergrupper som utnyttjar garantin, om de är unga eller gamla. Och själva har de svårigheter att nå ut med egen information. I Stockholm har det gjorts försök med affischkampanjer. Men en undersökning gjord av landstingets revisorer visar att kunskapen om vårdgarantin är dålig bland de väntande patienterna. Studier har visat att sjukvården har ett svagt intresse av att följa upp garantin. Trots detta så är det troligt att politikerna kommer att införa en rikstäckande vårdgaranti. Tidigare har det varit de borgerliga partierna som drivit på frågan. Men nu är även regeringen och statsministern inne på ett löfte. Vårdgarantin har blivit en valfråga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".