Opinionsmätningar ger helt olika bilder

Den senaste veckan har det kommit flera opnionsundersökningar som visat olika resultat när det gäller partiernas stöd bland väljarna. För väljarna kan det lätt bli förvirrande. En Sifomätning på söndagen ger ett helt annat resultat än Skops mätning på lördagen.

Det har kommit fyra undersökningar sedan förra söndagen. Den första från Ruab visade att de borgerliga partierna leder med 1,3 procentenheter över socialdemokraterna och samarbetspartierna.

I SCB:s mätning var övertaget mindre, 0,7 procentenheter.

I Sifos undersökning som presenteras på söndagen leder de borgerliga partierna med nästan åtta procentenheter. Och de siffrorna ger en helt annan bild än Skops undersökning som publicerades på lördagen och som visar att socialdemokraterna och samarbetspartierna leder med drygt 2 procentenheter.

Metodskillnader
Örjan Hultåker vetenskaplig ledare på Skop ger den här förklaringen till varför siffrorna ser så olika ut i deras och Sifos mätningar.

– Dels ligger de lite olika i tiden även om de publiceras samtidigt, men det är också vissa skillnader i metoderna vi använder oss av.

Visa av intervjuerna är gjorda före katastrofkommissionens rapport om tsunamin, andra efter den. Det påverkar resultatet, säger Hultåker. Andelen osäkra väljare påverkar också. De är olika många i olika undersökningar.

Osäkerheten ökar
Opnionsmätningarna spretade också mycket inför EMU-valet, vissa spådde helt fel. Och inför EU:s parlamentsval kom Junilistan som en överraskande raket i valresultatet.

Toivo Sjörén opinionschef på Sifo säger att avvikelserna ökat något i de svenska mätningarna när man jämför med valresultaten.

– De har väl genomsnittligt blivit lite högre om man räknar i procentavvikelse per parti.

Varför kan inte alla opinionsinstitut ha samma metod?

– Man väljer ju den metod man tycker är bäst. Opinionsinstituten konkurrerar ju också med varandra, så vilken metod som är bäst har man olika uppfattningar om.

Rörliga väljare
Att felen har ökat beror bland annat på att väljarna blivit alltmer rörliga, säger Sjörén.

Också för politikerna kan veckans mätningar vara förvirrande. Moderaternas partisekreterare Sven Ove Littorin tycker också att de är svåra att tolka.

– Jag tror att man ska ta de här undersökningarna med en nypa salt och lite is i magen.

Har det borgerliga blocket gått framåt eller bakåt?

– Jag är ganska osäker själv. Vi får helt enkelt lära oss leva med osäkerheten, säger Sven Ove Littorin.

Beatrice Janzon 
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".