Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Beslagtagen smuggelöl i Malmö.

Tullen ska slå till mot alkoholsmugglare

Regeringen vill att Tullverket skall arbeta mer intensivt med att bekämpa den småskaliga alkoholsmugglingen. Tullen måste bli bättre på att komma åt smugglarna som ofta reser fram och tillbaka till Sverige med mindre laster alkohol, säger finansminister Pär Nuder.

– Alkoholsmuggling har funnits i alla tider, men på senare tid har den ändrat karaktär. Från att ha varit en storskalig smuggling har det blivit en smuggling av mer frekvent karaktär, det vill säga man åker fram och tillbaka över gränserna och utnyttjar de stora införselkvoter man har och sedan säljer man alkoholen vidare och då är det att betrakta som smuggling. Den här typen av smuggling vill vi att Tullverket prioriterar i sin verksamhet, säger Pär Nuder.

De senaste åren har alkoholsmugglingen ökat från utlandet till Sverige.

En statlig utredning uppskattar att det förra året kan ha smugglats in över 70 miljoner liter öl i landet. när det gäller vin mellan fyra och fem miljoner liter, och lika mycket sprit.

Småsmugglare ska prioriteras
Regeringen har nu gett Tullverket direktiv i ett regleringsbrev inför nästa år, att prioritera smugglare med mindre mängder smuggelsprit, men där resorna sker ofta, eftersom den typen av smuggling är betydande.

Det var för knappt två år sedan, 1 januari 2004 som Sverige anpassade införselkvoterna av alkohol till EU:s regler, och som privatperson får man föra in tio liter starksprit, 20 liter starkvin, 90 liter bordsvin och 110 liter öl från andra EU-länder.

Men en person får ta med sig sig ännu mer alkohol, om man kan motivera för tullen att alkoholen är tänkt att användas för privat bruk och inte för att säljas vidare.

Svårt bevisa brott
Karl Gunnheden som är chef för Tullverkets resandekontroll säger att det är svårt att lagföra dem som han kallar för ölbanditerna, de som kommer med flera hundra liter öl och vin lastade i bilar.

– Om en person passerar in i tullen och säger att han ska ha en fest och har med sig 700-800 liter öl då ska vi bedöma om det är rimligt att den här personen ska ha den här festen och det är inte så enkelt att reda ut. Ord står mot ord och vi kan inte följa med varje person hem och titta på deras aktiviteter.

Carl Gunnheden skulle gärna se att det blev ett tydligare regelverk när det gäller införseln av alkohol. Sverige kan inte på egen hand ändra införselkvoterna, men finansminister Pär Nuder, säger att han är öppen för lagändringar för att komma åt alkoholsmugglingen.

– Vi får lyssna på Tullverket, det är de som finns ute i verksamheten och jag är lyhörd för förändringar i lagstiftningen men de får precisera närmare vilka förändringar de anser sig behöva, säger finansminister Pär Nuder.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".